23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Članovi Predsjedništva BiH sa državnim vrhom Srbije

U Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović dočekani su ispred Palate „Srbija“ smotrom garde i uz najviše državne počasti.

Nakon sastanka, predviđeni su plenarni sastanci delegacija BiH i Srbije, a u 11.50 časova u Palati „Srbija“ planirane su izjave Vučića i Čovića.

Očekuje se da će tokom posjete biti razgovarano o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, kao i međunarodnoj i regionalnoj, zatim ekonomskim integracijama, odbrambenoj i bezbjednosnoj politici, ali i o utvrđivanju dijela granice BiH i Srbije.

Plenarni razgovori delegacija BiH i Srbije počeće u 11.00 časova, nakon čega je u 11.50 časova predviđena konferencija za novinare Čovića i Vučića, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Vučić sa delegacijom Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH potom će razgovarati sa premijerom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

Sastanak Brnabićeve sa Čovićem, Ivanićem i Izetbegovićem planiran je za 12.15 časova u Palati „Srbija“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić sa delegacijom Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH zatim će razgovarati i sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Susretu, koji je predviđen u 15.45 časova prethodiće svečani doček u vestibilu. Iz Pres-službe Skupštine Srbije Srni je rečeno da će nakon sastanka biti objavljeno saopštenje.

Tokom boravka u Beogradu članovi Predsjedništva BiH položiće vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Članovi Predsjedništva BiH vijence će položiti 14.45 časova u pratnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Članovi Predsjedništva BiH stigli su sinoć u Beograd, gdje su u vili „Bokeljka“ imali radnu večeru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čiji poziv su došli u posjetu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je juče da unutar tročlanog Predsjedništva BiH nema usaglašenog stava uoči zvanične posjete Beogradu.

On kaže da su tri praktične i konkretne teme sa kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tokom posjete Beogradu za koje će se i sam zalagati.

„Pitanje granice, odnosno imamo li saglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, gdje uopšte nije u pitanju velika površina. Tu je i razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale – `Zvornik` i `Bajna Bašta`. Onda u tom okviru pokušati da se riješe i pitanja četiri opštine, potopljenih površina i naknada za to“, istakao je Ivanić.

Članovi Predsjedništva BiH borave u Beogradu nakon što je sredinom novembra bošnjački član Bakir Izetbegović rekao za „Dojče vele“ da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, što je izazvalo oštra reagovanja srpskih političara i u Srbiji i u BiH.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je juče ocijenio da posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji predstavlja korak naprijed u poboljšanju odnosa dvije zemlje.

Dačić je najavio da će se večeras u Beogradu sastati sa ministrima spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom i Turske Mevlutom Čavušogluom.

Trilateralni sastanak biće održan u Vili „Mir“ sa početkom u 19.00 časova, a po njegovom završetku trojica ministara obratiće se novinarima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

SRNA/TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se