27 C
Zvornik
18. јун 2024.

BiH uvjerljivo najbjednija zemlja u cijeloj Evropi

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu je najgore rangirana kada je riječ o analizi standarda njenih stanovnika i građana zemalja regiona, Evrope i svijeta.

Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lani je iznosio 42 posto prosjeka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 posto evropskog prosjeka, podaci su Statističke agencije EU „Eurostat“.

Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 posto prosjeka EU.

Našom bijedom prije par mjeseci pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope, piše Blic.rs.

Analizirajući BDP po stranovniku, došli su do podatka da je on ubjedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubjedljivo pretekle u ovom pogledu.

U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mjesta, s obzirom na to da je, početkom 2016. godine, Svjetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

U BiH skoro 600.000 njenih građana dnevno preživljava sa maksimalno pet KM.

Ovu poražavajuću socijalnu sliku potvrđuje istraživanje UNDP za 2016. godinu, koje je pokazalo da svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno. A svaki taj nesrećnik svake večeri zaspi gladan, od par maraka dnevno teško može da mu ostane za bilo šta osim hljeba i jaja, a kamoli još za večeru.

U nezavidnoj poziciji je i oko 30.000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

Ekonomisti poručuju da ovakva slika ne treba da čudi, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocjene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se