18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Bajatović: Pravi se Srpski tok

Beograd – Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da će Srbija graditi „srpski tok“ i da ima šansu da postane energetsko čvorište gasa, jer će imati više pravaca snabdijevanja i to iz Azerbejdžana, „Južnog koridora“ i „Turskog toka“.

„Planiramo i interkonekciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će morati da se snabdeva iz Srbije“, rekao je Bajatović.

Bajatović je za „Večernje novosti“ naveo da Srbija jača svoje gasne kapacitete, te da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom.

On je dodao da će Srbija postaviti i gasovod od Niša do Batajnice, u Beogradu, koji će moći da se poveže na „Turski tok“.

Poslije poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji da se uključi u projekat „Turski tok“, Bajatović je rekao da je pred Srbijom zadatak da izgradi i ojača svoju mrežu.

„Važno je da se sada sve radi po evropskim pravilima. Pojavili su se kupci koji zahtevaju sve veće količine gasa, a naš transportni sistem je prilično skroman. U tom gasnom tepihu velika je rupa u jugoistočnoj Evropi. Nama je sada zadatak da izgradimo svoju mrežu i da je ojačamo, posebno kada zahtevi kupaca budu obavezujući“, rekao je Bajatović.

On kaže da je u planu i interkonekcija sa Rumunijom u dužini od osam kilometara, što će biti još jedan pravac snabdijevanja od proizvođača, jer Rumuni imaju svoj gas, a postoji i veza sa Mađarskom.

Prema njegovim riječima, Srbija je vrlo blizu dogovora da srpska preduzeća iz hemijskog kompleksa od ruskog „Gasproma“ dobiju gas po specijalnoj cijeni, što je direktna posljedica posjete Rusiji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je naglasio da je izuzetno važno što se međudržavnim sporazumima između Moskve i Beograda ruska strana obavezala da će isporučiti dovoljnu količinu gasa Srbiji.

„Srbija je energetski sigurna. Između žSrbijagasaž i žGaspromaž nije obična komercijalna saradnja, to je strateško partnerstvo. Sada ćemo moći i da prodajemo ruski gas. Dosadašnji ugovor je precizirao nabavku 1,5 milijardi metara kubnih godišnje, sad smo podigli na dve milijarde“, rekao je Bajatović.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne kupuje gas od drugih proizvođača, Bajatović kaže da „Gasprom“ nikada nije rekao da se ne kupuje gas od drugih, nego je cijena ruskog gasa najpovoljnija.

„Nemamo mi privilegiju kada je cena u pitanju, ali imamo slobodu da uzimamo kad želimo i koliko želimo, a da pri tome ne plaćamo penale, bez dodatnih uslova i troškova. Nikad nam Rusi nisu naplatili nijedan penal zato što nabavke nisu išle po dogovoru“, objašnjava Bajatović.

On navodi i da je dug za gas prema Rusiji iznosio između 10 i 400 miliona dolara, a sada je „na nuli“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se