15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ansambl „Kriva Reka“ nastupio pred zvorničkom publikom

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održan je sinoć koncert narodnih pjesama i igara na kome su nastupili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Kriva Reka“ iz Berivojca kod Kosovske Kamenice.

Domaćin ansambla „Kriva Reka“ bio je KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika, koji je na koncertu nastupio sa svjim repertoarom.

Goste je u ime Gradske uprave Zvornik pozdravio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, zaželivši im dobru igru i prijatan boravak u ovom gradu.

Koreograf i osnivač KUD „Kriva Reka“ Dragan Antić rekao je novinarima da se ansambl iz srpske južne pokrajine zvorničkoj publici predstavio, između ostalih, igrama iz Krive Reke, Pčinje, Stare planine i Kumanova.

Antić je podsjetio da je KUD „Kriva Reka“ osnovao 2.000-te godine i naglasio da je on pravio ansambl u vrijeme kada su se skoro svi iseljavali s Kosova.

„Zarekao sam se da neću dozvoliti nekim ljudima da unište ono što je srpsko i sveto na Kosovu i nadam se da sam uspio u tome“, rekao je Antić.

On je pojasnio da su Berivojci malo mjesto sa oko stotinu srpskih kuća, dok je sve ostalo Albansko i istakao da u tom okruženju ansambl radi i istrajava već osamnaestu godinu, dosta uspješno.

„U takvim uslovima jeste uspjeh, prije svega, da se očuva kultura srpskog naroda, da se djeca okupljaju, da sačuvaju običaje, igru, pjesmu, kostime, nošnju iz tog kraja, što je nemjerljiva vrijednost“, rekao je Antić.

Ističući da već osamnaest godina ansambl „Kriva Reka“ njeguje taj dio kulture Srbije, Antić je rekao da su nastupi na festivalima u inostranstvu jedini izlaz ovih mladih ljudi iz geta u kojem se nalaze.

On je dodao da u KUD-u „Kriva Reka“ trenira i igra uzrast od četiri do 24 godine sa oko pedesetoro djece, jer u tom mjestu ima malo Srba.

„I pored svih poteškoća sa kojima smo suočeni pozivani smo na festivale u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Poljsku, širom Srbije i četiri puta u Republici Srpskoj“, rekao je Antić.

On je dodao da su pozvani da naredne godine nastupe na festivalu folklora u Barceloni i istakao da će gostovati ako obezbjede oko 6.000 evra za putovanje.

Organizator koncerta je Dom omladine, a pokrovitelj grad Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se