18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Amerika sada sigurno analizira svaki detalj susreta Vučića i Putina

BEOGRAD – Politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji bila više nego uspješna, da su odnosi dvije zemlje odlični, a da SAD sada sigurno analiziraju svaki detalj susreta predsjednika Vučića sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Sigurno sa velikom pozornošću analiziraju zajedničku konferenciju za štampu Vučića i Putina, svaki pokret jednog i drugog predsednika s obzirom na to da je sastav delegacije i sa srpske i sa ruske strane bio na najvišem nivou“, rekao je Lazanski za RTS.

Lazanski je ocijenio da mnogi na Zapadu neće biti oduševljeni time.

„Mnogi na Zapadu takođe odlaze u Moskvu, razgovaraju, potpisuju sporazume, i ta priča o striktnim sankcijama Rusiji mislim da nije potpuno realna, jer videli smo pre dva meseca 28 direktora najvećih nemačkih kompanija otišlo je kod Putina na razgovor, a nama se tu sugerišu sankcije. Prema tome, EU uopšte nije jedinstvena po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji“, rekao je on.

Lazanski je ukazao da se svi detalji razgovara ne iznose odmah u javnost, ali da je ekonomski paket koji je dogovoren veoma značajan.

„Taj ekonomski paket je bio vrlo značajan – proširenje naftnih kapaciteta za Banatski dvor, povećanje isporuke gasa za Srbiju od sledeće godine što znači da srpska privreda ide napred“, objasnio je Lazanski.

On smatra da je tokom susreta sigurno bilo riječi i o vojnim sporazumima.

„Kada je u pitanju isporuka, prodaja ili donacija vojnih stvari, onda niko neće previše jasno izlaziti sa ciframa“, rekao je on i ukazao da pregovori sa Bjelorusijom oko isporuke šest aviona „mig-29“ i isporuke sistema S-300 koje Bjelorusija ima mora dobiti saglasnost Moskve s obzirom na to da je Rusija proizvođač.

„Po ruskom zakonodavstvu, ono što oni proizvedu i ranije prodaju nekoj državi, kada ta država prodaje trećoj državi, Rusija mora sa tim da se saglasi“, objasnio je Lazanski.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se