15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Završena realizacija treće faze Programa upozoravanja na opasnosti od mina

ZVORNIK – U četiri osnovne škole na području grada Zvornika završena je edukacija oko 900 učenika u okviru realizacije treće faze Programa upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske.

Edukacije su sprovedene u školama u Drinjači, Kozluku, Roćeviću i Pilici i u okviru njih priređena je prezentacija vezana za mine i minsko-eksplozivna sredstva, emitovan je prigodan kratkometražni film i podijeljen je reklamni materijal sa porukom „Misli mine“.

Pored škola, Program je realizovan i u mjesnim zajednicama Branjevo i Snagovo za članove proširenih sastava Savjeta mjesnih zajednica, a postavljena su i tri bilborda sa mapama minske situacije u Kiseljaku, Snagovu i u Petkovcima.

– Cilj programa je da se svijest o postojanju mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata podigne na veći nivo. Djeca znaju da postoje minska polja i eksplozivna sredstva, ali znanje treba proširiti na način da znaju kako da se ponašaju u situacijama kada eventualno naiđu na njih. Kada je u pitanju grad Zvornik, mi imamo pripremljen 51 projekat za deminiranje, što je oko 1.260.000 kvadrata i što jasno ukazuje da će problem minske zagađenosti biti prisutan još duži niz godina – kaže Dejan Galić, vođa Tima CKRS za upozoravanje na opasnosti od mina.

On je podsjetio da je realizacija Programa počela početkom novembra, te da je preostalo informisanje građana i putem lokalne radio stanice gdje će biti emitovan prilog u nedelju, 03. decembra.

Ivana Grujić, koordinator za programe i humanitarna pitanja u Društvu Crvenog krsta BiH podsjetila je da Crveni krst/križ u BiH provodi Program upozoravanja na opasnosti od mina od 1996. godine sa ciljem da se upozorava stanovništvo o opasnostima od mina, odnosno o postojanju minskih polja u BiH. Edukacija se provodi u zajednicama koje su ugrožene minama gdje su jedna ciljna grupa djeca. Pored toga, svake godine za osnovce organizuju se i takmičenja „Upozoravanje na opasnosti od mina“ u svim školama u BiH, bez razlike da li su u opštinama i gradovima koji su ugroženi minama ili nisu, jer je bitno da sva djeca budu svjesna opasnosti od mina.

– Ovakvi programi su veoma značajni i svakako će trajati i narednih godina, jer će, na žalost, BiH još dugo godina biti minski najzagađenija zemlja u Evropi, a naša obaveza je da stalno upozoravamo stanovništvo, a naročito djecu – rekla je Grujićeva.

Prethodne dvije godine Programom upozoravanja na opasnosti od mina CKRS na teritoriji grada Zvornika bili su obuhvaćeni učenici u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ Čelopek i njenim područnim školama, područnoj školi Osnovne škole „Sveti Sava“ na Kula Gradu, te članovi lovačkih udruženja „Soko“ i „Vukovi sa Drine“. Takođe je postavljeno šest bilborda sa kartama minske situacije i obnovljena je trajna minska ograda na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u dužini od 1.055 metara. Naredne godine edukacija će biti sprovedena u zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se