Društvoizbor urednikanaslovnaVIJESTI

Trasa brzog puta istočnim dijelom Srpske – strateški interes

Načelnici opština Sarajevsko-romanijske i Drinske regije, na današnjem sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović u Andrićgradu, iznijeli su jedinstven stav da trasa budućeg brzog puta Sarajeva – Beograd treba da ide istočnim dijelom Republike Srpske.

Podsjetivši da je trasa, koja bi išla istočnim dijelom Srpske, predviđena i strateškim i planskim dokumentima Srpske, načelnici opština Pale, Sokolac, Rogatica, Novo Goražde i Višegrad su naglasili da je to jedinstvena šansa za razvoj ovog dijela Republike.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima nakon sastanka da je aktima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske jasno definisana trasa od Višegrada, preko Ustiprače, Rogatice, Podromanije, Romanije i Ljubogošte.

„Ova trasa obuhvaćena je strategijom transporta Republike Srpske, a ta strategija je sastavni dio okvirne strategije transporta BiH. Sada je na Republici Srpskoj da nastavi dalje aktivnosti oko pripreme akata, dokumenata, idejnih rješenja, studije izvodljivosti“, pojasnio je Bjelica.

On je poručio da su načelnici za poštivanje akata Republike Srpske jer je infrastruktura, prema Dejtonskom sporazumu, u nadležnosti entiteta.

„Ovo niko ne može promijeniti i ovo je konačna odluka“, poručio je Bjelica.

On je naglasio da načelnici opština Sarajevsko-romanijske i Drinske regije nemaju dileme i da je ova trasa izraz jedinstvenog stava.

„Imamo saznanja da će Srbija, ukoliko ne bude drugih investitora i pomoći bilo koga drugo, sama isfinansirati 60 kilometara auto-puta sa Koridora 11 do Kotromana, čija je vrijednost između 730 i 800 miliona evra“, naveo je Bjelica.

Sastanak načelnika opština Sarajevsko-romanijske i Drinske regije

Komentarišući inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića da trasa budućeg brzog puta Sarajevo-Beograd ide pravcem Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo, Bjelica je rekao da se svako bori za područje odakle dolazi.

„Bosić i ostali iz Semberije i Posavine koji to podržavaju žele da poruče svojim glasačima da se bore za ta područja. To je njihovo pravo i to ne rade u ime partija iz kojih dolaze. Bosić je u svoje ime predložio deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase i to nije stav nijednog organa SDS-a“, naglasio je Bjelica, dodavši da na organima stranke o tome nije ni razgovarano.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je novinarima da je u republičkim aktima iz oblasti infrastrukture jasno i precizno navedeno da budući brzi put Beograd-Sarajevo treba da povezuje istočni dio Srpske sa Srbijom.

„Ima nešto što se ne može matematički iskazati, a to je strateški interes.
Izgradnje trase brzog puta kroz ovaj dio Srpske je možda i zadnja šansa da taj prostor ostane u životu. U istočnom dijelu Republike, od Bijeljine do Trebinja, nema nijednog kilometra auto-puta i ova trasa je nešto što je veoma važno za opstanak tog dijela Srpske“, naglasio je Jagodić.

Načelnik opštine Pala Boško Jugović rekao je da će ova trasa biti precizirana uz saglasnost Vlade Srpske.

„Izvjesnija je trasa preko Rogatice i Sokoca, a postoji i alternativa da dio trase ide preko Renovice i Prače, i dalje prema Palama. Opština Pale će vjerovatno dobiti oba ta putna pravca ako bude novca“, naveo je Jugović, dodavši da treba imati na umu i da će onaj ko bude finansirao odlučivati koja trasa će biti aktuelnija.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da bi ova trasa bila značajan preduslov za razvoj tog dijela Srpske, napomenuvši da je istočni dio znatno nerazvijeniji u odnosu na zapadni dio Republike.

„Ovo je preduslov i za buduće investicije bez kojih nema ni opstanka ljudi na ovim prostorima“, zaključila je Petkovićeva.

Sastanku koji je održan u Andrićgradu, a čiji je domaćin bio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, prisustvovao je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

Vlada će pomoći u realizaciji nekoliko važnih projekata u Višegradu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović obećala je danas u Višegradu da će Vlada Srpske pomoći ovoj opštini u realizaciji nekoliko važnih projekata.

„Jedan od prioritetnih projekata je sanacija lokalne deponije i mi ćemo zajedničkim snagama uraditi taj projekat. Višegrad postaje mjesto koje privlači sve više turista, a i zbog toga što je stavljeno na turističku mapu zaslužuje da se vodi računa i o takvim stvarima i projektima“, izjavila je Cvijanovićeva novinarima nakon susreta sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i njegovim saradnicima.

Ona je najavila da će Vlada Republike Srpske, zajedno sa višegradskom opštinom, realizovati i projekat rekonstrukcije glavne ulice čija vrijednost iznosi oko tri miliona KM.

„Vlada stoji i iza ideje da bude izgrađeno veliko dječije igralište. Bavili smo se i pitanjem snabdjevanja određenih naselja vodom i to će biti riješeno projektom koji će podržati Vlada“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je raduje činjenica da je u Višegradu ojačala poslovna inicijativa i da su otvorene četiri firme, te da se zapošljava sve više ljudi.

Sastanak

„U zadnjem periodu je sa evidencije opštinskog Zavoda za zapošljavanje skinuto 186 lica. To predstavlja dodatnu energiju i naš interes je da otvaramo nova radna mjesta i pomažemo lokalnu privredu, a samim tim pomažemo u stvaranju boljih životnih uslova“, naglasila je Cvijanovićeva.

Đurević je potvrdio da je od premijera Srpske dobio obećanje da će Vlada u narednom periodu pomoći u realizaciji pojekata koji su veoma bitni za opštinu.

„U fazi smo izrade tenderske dokumentacije za rekonstrukciju glavne i sporednih ulica i nadam se da će u narednom periodu biti raspisan javna nabavka“, rekao je Đurević.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close