23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Su-57 izaziva lavinu komentara u Americi

MOSKVA – Najava ruskog generala Viktora Bondareva da će ruski lovac „Su-57 PAK-FA“ imati karakteristike aviona „šeste generacije“ izazvala je lavinu komentara u američkim geostrateškim i vojnim portalima.

„Lovac ‘Su-57 PAK-FA’ može se modernizovati do te mjere da se slobodno može nazvati avionom šeste generacije“, rekao je doslovno Bondarev.

Vojska SAD i američko Ratno vazduhoplovstvo, te Ratna mornarica već dugo se intenzivno bave pokušajem profilisanja potreba aviona „šeste generacije“.

Ali, osim nekih opštih karakteristika, detaljniji tehničko-taktički zahtjevi koji bi se eventualno postavili kao prioritet prilikom izrade ovog aviona još nisu precizirani i, za sada, su nepoznati.

Budući da Rusi još nisu usvojili avion „pete generacije“, Amerikanci su zbunjeni vijestima o naprednijem vazduhoplovu.

Međutim, bivši komandant ruskih vazdušno-svemirskih snaga i heroj Ruske Federacije Viktor Bondarev upoznat je detaljno o mogućnostima novog ruskog lovca „Su-57“.

On tvrdi da nivo „nevidljivosti“ tog lovca daje osnovu za dalji razvoj u svim pravcima.

„Su-57 PAK-FA“ predstavlja proizvod najvećih tehničkih dostignuća u savremenoj vazduhoplovnoj nauci, i to ne samo u Rusiji, već i u cijelom svijetu“, tvrdi Bondarev, a prenosi „Ruska riječ“.

SAD su izuzetno osjetljive kada je riječ o makar i deklarativnom ugrožavanju, njihove, kako vjeruju, nedodirljive vazdušne dominacije u odnosu na ostatak svijeta.

Amerikanci su za potrebe svog vazduhoplovstva već počeli okvirno da razmatraju različite koncepte aviona „šeste generacije“ kako po dizajnu, tako i po osnovnim karakteristikama koje će se nametnuti kao zahtjevi prilikom proizvodnje.

Ovaj avion bi u dogledno vrijeme trebao zamijeniti „F-22 Raptora“, američkog lovca „pete generacije“ koji proizvodi komppanija „Loked Martin“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se