23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusija: Incko nikad nije bio više pristrastan

NJUJORK – Rusija se usprotivila izvještaju o stanju u BiH koji je juče u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predstavio visoki predstavnik Valentin Incko uz ucjenu da je tendenciozan, dok su ostale stalne članice pozvale na dijalog i podržale ostanak OHR-a u BiH.

Incko je u izvještaju naglasio da su lideri u BiH retoriku usmjerili na nacionalistička pitanja nauštrb ekonomskih reformi. Kao i u prethodnim izvještajima, najoštrije kritike uputio je RS, koja se ovaj put našla na tapetu zbog usvojene Rezolucije o vojnoj neutralnosti. Incko je naveo da se taj akt, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS, odnosi na nadležnosti BiH. Oštro je kritikovao politiku zvaničnika RS, kazavši da taj entitet svjesno oslovljavaju kao državu i da aktivnosti u Srpskoj dovode u pitanje budućnost zemlje i pravosuđa.

– Vlasti u RS mogu odlučivati o pitanjima u okviru njihovih nadležnosti, a ne o zakonima o pravosuđu i državnim institucijama – istakao je Incko i podsjetio da je predsjednik RS Milorad Dodik tražio od srpskih sudija da se povuku iz Suda BiH nakon oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Incko je kao ključne probleme naveo i nedostatak vladavine zakona, nesprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, korupciju u političkom sistemu i egzodus mladih.

– BiH je još nesigurno okruženje, gdje se lako može narušiti Dejtonski sporazum – rekao je Incko.

Na Inckove navode oštro je reagovao ruski predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN Vladimir Safronkov, koji je naglasio da je ovo jedan od njegovih najneobjektivnijih izvještaja još od 2009. godine.

– Čudno je da je visoki predstavnik zaboravio da ukaže na brojne stvari koje ne funkcionišu na nivou BiH i u FBiH. Izvještaj je tendenciozan i jasno je da je usmjeren protiv RS, koju krivi za sve zastoje u BiH. Svako ko je imalo upoznat sa situacijom shvata da je stvarna slika daleko od toga. Duboko smo zabrinuti da Incko ulazi u stanje očite srbofobije jer je politička kriza na nivou BiH i FBiH – rekao je Safronkov i dodao da sve odluke u BiH moraju biti plod političkog dijaloga domaćih lidera.

Rusija nije saglasna ni sa ocjenama da Srpska podriva Dejtonski sporazum.

– RS je u svom izvještaju jasno podvukla privrženost Dejtonu. Izvještaj RS navodi realno stanje, koje se razlikuje od onog što je prikazao Incko. Inckovi komentari u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS su bili značajno oštriji nego komentari NATO štaba u Sarajevu. Zbog svega se zalažemo za zatvaranje OHR-a – rekao je Safronkov i zahvalio RS za podizanje spomenika njegovom prethodniku, preminulom Vitaliju Čurkinu, koji je dao ogroman doprinos stabilizaciji situacije na području Balkana.

SAD su podržale ostanak OHR-a u BiH uz obrazloženje da još nisu ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje i da su još vidljivi pokušaji podrivanja Dejtonskog sporazuma i odluka Ustavnog suda BiH.

– Sankcije koje su SAD uvele Dodiku treba da budu upozorenje svima u BiH – rekla je predstavnica SAD i dodala da je ta zemlja posvećena Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Predstavnik EU je naglasio da se lideri na svim nivoima moraju posvetiti reformama i ići ka EU. Iz Velike Britanije je stigla podrška OHR-u, uz ocjenu da je BiH krenula dobro na evropskom putu, ali da trenutno druge stvari stavlja u centar pažnje, iako ima još dosta do izbora. Predstavnica Kine je ocijenila da je BiH važna zemlja na Balkanu i da su očuvanje mira i napredak u interesu međunarodne zajednice.

Pravoslavna crkva

Valentin Incko je posjetio crkvu Svetog Save u Njujorku, koja je na Vaskrs 2016. teško oštećena u požaru.

On je izjavio da mu je drago što čuje da bi rekonstrukcija krova i poda mogla biti uskoro gotova i da bi crkva mogla biti ponovo otvorena do sljedećeg Vaskrsa.

Dodik: Ko se još plaši Incka

Milorad Dodik je istakao da je netačna konstatacija Valentina Incka da je, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

– Mi nismo odustali od toga i čekamo vrijeme. Ukoliko se BiH ne vrati na poziciju Ustavom propisanog sistema, mi ćemo reagovati na to. Srpska ima pravo na referendum o svom statusu u BiH i to će biti realizovano onda kada o tome bude postignut konsenzus – rekao je Dodik i upitao ko se danas plaši Incka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se