23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Posna trpeza trgovačka šansa

BANJALUKA – Pravoslavni vjernici danas počinju višenedjeljni post kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, zbog čega će se narednih pet i po sedmica na trpezama naći posna hrana, što najviše u prilog ide trgovcima.

Bogata ponuda posne hrane preplavila je hipermarkete širom Srpske, ali i pijačne tezge. Pojedini trgovci odlučili su da podebljaju pazare pa su već pripremili nove cjenovnike, dok drugi kažu da će cijene biti iste kao i prethodnih „masnih dana“.

– Očekujemo dobru prodaju slatkovodne, ali i morske ribe. Kada je riječ o pastrmki, imamo kalifornijsku i potočnu iz Ugra, koja je i jedna od najtraženijih riba – kazala je vlasnica jedne banjalučke ribarnice Ljiljana Vujinović.

Trgovci na pijacama se hvale da su se potrudili da obezbijede raznoliku hranu pa tako nude povrće i voće, ali i sušene vrganje koji koštaju i do 100 maraka po kilogramu.

– Važno je da se vjernici uzdržavaju loših djela i zlih misli, a kada je riječ o posnoj trpezi, ona može da se pripremi i sa malo novca. Dovoljno je malo povrća i umijeća u kuvanju pa da porodica dobije zdrav i kvalitetan obrok. Nažalost, ovaj duhovni praznik sve više postaje neka vrsta takmičenja između trgovaca, ali i kupaca – kazala je penzionerka iz Banjaluke Mara K.

Stanovnici Srpske su još proteklog vikenda počeli sa nabavkom hrane za prvu nedjelju posta, dok juče u marketima i na pijacama nisu vladale značajnije gužve.

Ponudu za predstojeći božićni post obogatili su i srbački prodavci, koji kažu da su cijene blago više u odnosu na protekli period, ali je i ponuda bogatija. I na gradiškoj Zelenoj pijaci, kao i marketima, ima raznih posnih proizvoda, što bi rekli tamošnji prodavci, „za svačiji džep“.

Na visoke cijene posnih namirnica žale se stanovnici Prijedora, gdje ponuda posne hrane nikad nije bila bolja. Bez obzira na to, Prijedorčanka Milijana D. kaže da će se potruditi da ispoštuju post te će za to vrijeme svojim ukućanima najviše pripremati ribu i povrće.

– Na hranu više novca trošimo za vrijeme posta što zbog drugačijih namirnica koje moramo da nabavimo, ali i trgovaca koji po nekom automatizmu podižu cijene upravo tih proizvoda u vrijeme posta – rekla je Milijana D.

Povećanje cijena posnih namirnica nije iznenadilo Hegcegovce, koji su uvijek spremni na šalu pa kažu da će zbog trgovaca postiti samo na vodi i vazduhu.

Kakve su cijene na trebinjskoj pijaci, „kvalitetno“ će postiti samo primorci – rekao je jedan Trebinjac.

Crkva

Priprema za Božić, koji pravoslavci slave 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Tokom posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima, osim srijede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedjelje, kao i na praznik Vavedenja presvete Bogorodice, Svetog Nikole i Svetog Ignjatija Bogonosca, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak. Posljednja sedmica pred Božić posti se sa hranom spremljenom samo na vodi.

Cijene kilograma posnih namirnica u markama:

RIBA

– pastrmka 8 – 10

– šaran 8,50 – 9

– som, smuđ i losos 14

– som 10

– oslić 4 – 7

– tuna 35

OSTALO:

– gljive 5

– suvi vrganj 80 – 100

– pasulj 5

– suve šljive 7

– smokve 10 – 15

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se