12 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela realizacija treće faze Programa upozoravanja na opasnosti od mina

U četiri osnovne škole na području grada Zvornika počela je realizacija treće faze Programa upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske kojim će biti obuhvaćeno oko 900 učenika od četvrtog do devetog razreda.

Danas su održani uvodni sastanci sa menadžmentom škola „Jovan Cvijić“ Drinjača, „Vuk Karadžić“ Roćević, „Nikola Tesla“ Pilica i „Petar Kočić“ Kozluk.

Dejan Galić, vođa Tima CKRS za upozoravanje na opasnosti od mina, u čijem su sastavu i Cvijetin Maksimović iz Srebrenice i Nada Jovanović iz Bratunca, rekao je da je cilj ovog Programa podizanje svijesti učenika o postojanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području lokalne zajednice.

– Cilj predavanja je da se podigne svijest učenika i prosvetnih radnika o postojanju mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i najvažnije, o načinu postupanja u slučaju da naiđu na predmet koji po svom izgledu, boji, obliku podsjeća da je eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata – rekao je Galić.

Ovu aktivnost Crvenog krsta pozdravio je direktor škole u Drinjači Goran Radulović istakavši da je veoma značajno da učenici steknu znanje kako da se snađu u nekim situacijama koje mogu biti opasne.

Snežana Kovač, koordinator Programa, istakla je da CKRS već treću godinu zaredom provodi ovaj Program na području grada Zvornika.

Prethodne dvije godine Programom upozoravanja na opasnosti od mina CKRS bili su obuhvaćeni učenici u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ Čelopek i njenim područnim školama, područnoj školi Osnovne škole „Sveti Sava“ na Kula Gradu, te članovi lovačkih udruženja „Soko“ i „Vukovi sa Drine“. Takođe je postavljeno šest bilborda sa kartama minske situacije i obnovljena je trajna minska ograda na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u dužini od 1.055 metara.

Galić je napomenuo da će naredne godine edukacija biti sprovedena i u zvorničkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

– Time ćemo zaokružiti edukaciju učenika na teritoriji grada Zvornika i završiti realizaciju zadataka koji su predviđeni Planom protivminskog djelovanja za ugroženu zajednicu Zvornik – napomenuo je Galić koji je naglasio da je Grad Zvornik jedan od rijetkih gradova i opština koji je izradio ovakav Plan i koji je odobren od strane Centra za uklanjanje mina u BiH.

Treća faza Programa upozoravanja na opasnosti od mina za grad Zvornik trajaće do 27. novembra 2017. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se