12 C
Zvornik
19. април 2024.

Paunović vodi Srbiju na Mundijalu u Rusiji

BEOGRAD – Srbiju bi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji trebalo da vodi Veljko Paunović, prenijeli su juče mediji u Srbiji.

Ako neko zna kako se postaje svjetski šampion onda je to Paunović koji je sa reprezentacijom do 20 godina pokorio kuglu na Novom Zelandu pa su čelnici Fudbalskog saveza Srbije, na čelu sa predsjednikom Slavišom Kokezom, odlučili da mu povjere ulogu selektora A selekcije. Paunović će tako naslijediti Slavoljuba Muslina, čovjeka koji je Srbiju odveo na Mundijal poslije preskočena tri velika takmičenja. Nekoliko dana trajala je neizvjesnost da li Muslin ostaje na klupi „orlova“, ali je prošle sedmice definitivno prelomljeno da napušta kormilo te da neće biti u Rusiji iako je izborio prvenstvo. Spekulisalo se sa imenima njegovog nasljednika, prvo je Dragan Stojković Piksi bio favorit javnosti, ali očigledno da je jak ugovor u Kini (20 miliona za četiri godine) bio odlučujući faktor da legenda srpskog fudbala ostane u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Onda su se među kandidatima našla imena Aleksandra Stanojevića i Ivana Jovanovića da bi se ukazali Vladimir Vajs i Robert Prosinečki. Muslinu je zamjereno nepozivanje Sergeja Milinkvoića-Savića i Andrije Živkovića, odnosno nepodmlađivanje reprezentacije iako Srbija ima evropske šampione do 19 i svjetske do 20 godina. Ko će bolje da odradi taj posao od čovjeka koji je „orliće“ odveo do svjetskog trona i sa njima ima savršenu konekciju. Paunović je završio sezonu u američkoj MLS ligi, jer je njegov Čikago Fajer ispao u prvoj rundi plej-ofa. I dalje ima aktivan ugovor sa klubom iz vjetrovitog grada pa ostaje da se završe takvi detalji.

– Ne mogu ništa da pričam o kontaktima sa našim Savezom, imam aktuelan ugovor sa Čikagom, sezona u MLS ligi je upravo završena i sada pravim planove za novu takmičarsku godinu pošto smo ispali iz plej-ofa – nije želio ništa da otkriva Paunović.

Ipak, doputovao je u Beograd na pregovore i sada ostaje da nađu zajednički jezik i dogovore saradnju koja će zadovoljiti i čelnike Saveza i Paunovića. Reprezentacija se danas okuplja u Staroj Pazovi pred prijateljske utakmice sa Kinom i Južnom Korejom. Funkciju selektora privremeno obavlja dosadašnji Muslinov pomoćnik Mladen Krstajić. Ekipa na put kreće sutra, a prvi meč je na rasporedu u petak, 10. novembra, u Gvangžuu protiv Kine, dok se Srbija četiri dana kasnije sastaje sa Južnom Korejom u Busanu. Za ove utakmice konkuriše fudbaler Lacija Milinković-Savić zbog kojeg je na kraju Muslin stradao, a pozvan je i Marko Grujić iako nema minutažu u Liverpulu. Ukoliko Paunović preuzme selektorsku poziciju, sigurno će dati više prostora „Novozelanđanima“, jer je do sada samo Mijat Gaćinović imao značajniju rolu i to u posljednjim utakmicama kvalifikacija za Mundijal. Činjenica da mnogi od njih nisu standardni u svojim klubovima kao recimo Nemanja Maksimović, koji je skupio tri seniorske reprezentativne utakmice, ali po dolasku u Valensiju nema prostora za igru pored Džefrija Kondogbije.

Svilar izabrao Srbiju

Najmlađi golman u istoriji Lige šampiona i najmlađi koji je odbranio  penal u elitnom takmičenju Mile Svilar braniće za Srbiju.

Iako su i Belgijanci željeli da ga vide na svom golu, čuvar mreže Benfike odlučio je da ubuduće brani za Srbiju. Trebalo je da bude na spisku za današnje okupljanje, ali neke stvari sa papirologijom nisu bile riješene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se