9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Na Glođanskom brdu obilježeno 25 godina od zločina nad srpskim borcima i civilima

ZVORNIK – Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika danas je obilježeno 25 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila, koje su 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Niko Kisić, potpredsjednik Repubičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, rekao je da je nedopustivo što ni jedan ratni zločin počinjen nad srpskim borcima i civilima nije procesuiran.

– Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju ratne zločince koji su počinili zločine nad Srbima gdje postoje neoborivi dokazi, dok naše vojnike i civile koji nisu čak ni prisustvovali, a kamoli učinili ratni zločin, osuđuju na velike kazne, a sa druge strane zločinci se šetaju slobodno. Svaki zločin je zločin, bez obzira koji narod ga je počinio i ne može se selektivno pravda provoditi. Mi se sa tim ne možemo pomiriti, Sud i Tužilaštvo BiH bave se politikantstvom i nema pomirenja dok svi koji su počinili ratne zličine nad civilima i vojnicima Republike Srpske ne budu kažnjeni – istakao je Kisić.

Staka Petrović, predsjednica Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik, još jednom je pozvala na procesuiranje odgovornih za zločine na Glođanskom brdu.

– Mi 25 godina pričamo istu priču, zna se ko je komandovao ovdje, ko je pobio ljude, a nikad niko nije odgovarao. Tražimo od Tužilaštva i Suda BiH da se procesuiraju odgovorni i da se kaže porodicama gdje su tijela njihovih najmilijih koji su nestali – rekla je Petrovićeva koja je istakla da se potražuje još osam nestalih boraca iz Zvorničke i Šekovačke brigade.

Parastos je služio protojerej-stavrofor Vidoje Lukić. Vijence si položili porodice poginulih boraca, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici gradske i opštinskih boračkih organizacija, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, udruženja ratnih vojnih invalida, veterani i SUBNOR-a Zvornika, te organizacije iz Šekovića i Milića, kao i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović sa zamjenikom Bojanom Ivanovićem, predstavnici opštine Šekovići, te poslanici i odbornici, predstavnici Policijske uprave Zvornik i 3. Pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen ploča, ali su ih, nakon postavljanja, nepoznata lica porazbijala. Na današnji dan, prije dvije godine podignut je i osvještan novi spomenik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se