23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom: Plansko iskorjenjivanje Srba iz sarajevskog basena

SARAJEVO – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je juče, nakon što se uvjerio u razmjere uništavanja objekta Bogoslovije u sarajevskom naselju Reljevo, da je očigledno da je riječ o planskom i sistematskom iskorjenjivanju srpskog naroda iz sarajevskog basena.

– Veoma smo tužni zbog ovoga što smo zatekli i tražićemo odgovore od nadležnih kako su dopustili da se uništava kulturno i materijalno dobro i crkve i naroda, pa i ove države koja se BiH zove – istakao je vladika Hrizostom.

On je izjavio da je stanje u kojem se nalazi objekat Reljevske bogoslovije slika primitivizma i odsustva vjere kod onih koji ovo čine.

– Ovo je, uistinu, tužna i žalosna slika objekta Bogoslovije, ali je još ružnija slika onih koji su je doveli do ovakvog stanja. Pogledajte šta su uradili od istorijske zadužbine jednog od najeminentnijih mitropolita naše eparhije i kako su devastirali i prostor oko nje. Pred nama je istorijska obaveza i odgovornost da ovo obnovimo i vratimo srpskom narodu na korištenje – naglasio je mitropolit Hrizostom.

Zgradu nekadašnje Reljevske bogoslovije konfiskovali su komunisti nakon Drugog svjetskog rata i koristili je dok je nisu uništili.

– Nažalost, novopristigli stanovnici Reljeva i okolnih nekadašnjih srpskih sela nastavili su uništavanje ovog crkvenog zdanja koje je svome rodu zavještao mitropolit Savo Kosanović – naveo je mitropolit Hrizostom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se