21.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Izetbegović: Ako RS proglasi nezavisnost? Izgubiće, nadam se ne vojno (video)

SARAJEVO – Ako RS proizvede drugo poluvrijeme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za Dojče vele Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

„To nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali prije svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio“, rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za „Dojče vele“, BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide upravom smjeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio „ako Republika Srpska krene putem Katalonije“ i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za Dojče vele rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom.“

„Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH?“, zapitao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

„…Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcijepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

„Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno“, rekao je on.

Bošnjački član Predsjedništva je za Dojče velea govorio i o pitanju Sandžaka, trećeg entiteta u BiH, a pitali smo ga i da li je Erdoganov čovjek na Balkanu.

Cio intervju možete pogledati video prilogu:

[mom_video type=“youtube“ id=“4PWPQ-dCyWw“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se