5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Hrvatska odbija da procesuira ratne zločince

BANJALUKA – Hrvatska duže od četiri godine ignoriše Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisan sa BiH, zbog čega veliki broj zločina nad Srbima ostaje nekažnjen, a blokada nije skinuta ni poslije oštrih upozorenja iz Haškog tribunala.

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović još 2013. godine su potpisali ovaj dokument s ciljem efikasnijeg istraživanja i dokazivanja ratnih zločina i procesuiranja osoba za koje se sumnja da su počinile krivična djela protiv ratnog i humanitarnog prava u zemlji u kojoj se one nalaze. Cilj je bio da bude onemogućeno izbjegavanje krivične odgovornosti zloupotrebom instituta zabrane izručenja vlastitih državljana.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica naglašavaju da Hrvatska ignoriše pravosudne organe BiH i ne procesuira ustupljene predmete te ne dozvoljava pristup arhivama.

– Rezultat je da počinioci ratnih zločina nad Srbima ostaju nekažnjeni. Primjer je neprocesuiranje zločina nad srpskim narodom u Posavini, u Sijekovcu gdje je počinjen prvi ratni zločin u BiH. Isti epilog imale su i istrage zločina u Novom Gradu, Mrkonjić Gradu i drugim mjestima u kojima je hrvatska vojska izvršila agresiju tokom rata. Protokol predstavlja samo mrtvo slovo na papiru – ističe direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On smatra da je probleme moguće prevazići izmjenom Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

– Potrebna je efikasnija saradnja sa zemljama u regionu u predmetima ratnih zločina. Preduzete su određene aktivnosti, usvojen je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i priručnik, održavani periodični sastanci sa predstavnicima pravosuđa država regiona i potpisani protokoli o saradnji koji su trebali da otklone nezadovoljavajući stepen saradnje na regionalnom nivou. Međutim, u praksi je prisutan problem, pogotovo kada je riječ o saradnji sa Hrvatskom. Protokol nema praktičnu primjenu. Kroz izmjene Strategije za rad na predmetima ratnih zločina treba predvidjeti mogućnost da se ovi problemi pokušaju riješiti u bilateralnim odnosima država na najvišem nivou – naglašava Kojić.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc lani je tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija upozorio da Hrvatska ne sarađuje sa BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina zbog čega je čak najavio da će tu zemlju prijaviti Savjetu bezbjednosti.

Prijavljeni

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je prije više od deset godina prijavilo Tužilaštvu BiH 16 generala iz Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima.

Prvi na spisku je Ante Gotovina, koji je osumnjičen za zločine u Mrkonjić Gradu i Glamoču 1995. godine. Pored Gotovine na spisku generala koji su 2006. prijavljeni kao odgovorni za ubistva zarobljenih srpskih civila i vojnika nalaze se Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Mile Ćuk, Miljenko Filipović, Ivan Korade, Ivica Dekalić, Mate Grubaš, Predrag Mandić, Zlatan Mijo Jelić, Antun Luburić, Petar Berberović, Davor Dodig, Stanko Sopta, Mate Pavlović i Drago Markić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se