15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Očigledno da se u Sarajevu manipuliše Dejtonskim sporazumom

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da o pronađenom primjerku Dejtonskog sporazuma ima informacije samo iz medija, te da je Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio vozač Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka Sporazuma koji pripada Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da je Srpska našla svoj primjerak, a da je očigledno da se u Sarajevu s tim dokumentom manipuliše, jer su, kako kaže, željeli da tumače Dejtonski sporazum kako oni žele, a ne kako je napisano.

Komentarišući informaciju da se originalni primjerak Dejtonskog sprorazuma naprasno pojavio u arihivu Predsjedništva BiH, a nije ga bilo 2008. godine kada je Željko Komšić iz Pariza zatražio kopiju originalnog dokumenta, Dodik je rekao da je to još jedna potvrda da bošnjačka strana, prvenstveno SDA, nikada nije htjela da prihvati Dejtonski sporazum.

„To je dokaz stalne opstrukcije, činjenice da su na taj način vršili pritisak na visokog predstavnika i da je politika visokog predstavnika bila politika SDA, jer SDA nikad nije htjela da primijeni Dejtnonski sporazum onako kako piše, već su ga u duhu Dejtona tumačili u smislu promjene“, rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je rekao da je visoki predstavnik zadužen da sprovede, a ne da tumači i mijenja Dejton.

„Visoki predstavnici su mijenjali Dejtonski sporazum i time kršili međunarodno pravo i za to trebaju odgovarati“, rekao je Dodik.

RTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se