5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

U porti crkve na Mlađevcu postavljen spomenik Slobodanu Stojanoviću

ZVORNIK – U porti crkve Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana na Mlađevcu kod Zvornika juče je postavljen spomenik dječaku Slobodanu Stojanoviću koji je 1992. u Donoj Kamenici na zvjerski način mučen i ubijen od strane pripadnika Armije BiH.

Spomenik veličine 2,20 m izrađen je od finog studeničkog kamena u radionici priznatog majstora i magistra vajarstva Milana Rakočevića iz Kraljeva. Spomenikom dominira Raspeće Hristovo kao simbol stradanja i muka kroz koja su prošla sva postradala djeca, a ponajviše mali Slobodan Stojanović saznajemo od jednog od glavnih inicijatora postavljanja ovog spomenika Slobodana J. Tijanića, protojereja u Friderišhafenu.

-Sa radošću vas obavještavamo da je u Zvorniku na Mlađevcu u porti crkve Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, nakon dugih niz godina čekanja, podignut spomenik dječaku velikomučeniku Slobodanu Stojanoviću iz Kamenice i svoj postradaloj djeci Podrinja, rekao nam je prota Tijanić.

U podnožju spomenika stoji natpis: „Dječaku velikomučeniku Slobodanu Stojanoviću (18.10.1980 *-27.07.1992+) i svoj postradaloj djeci Podrinja“ na zadnjoj strani spomenika stoji: „Pokolenja djela sude…“

Incijator i finansijer ovog projekta je protoprezviter Slobodan Tijanić iz Njemačke sa svojom braćom sveštenicima iz Frankfurta, Karlsruea, Hamburga, Filingen-Šveningena, Visbadena i Dizeldorfa i sa pojednim vjernicima iz nabrojanih gradova koji su podržali ovaj projekat.

Svesrdnu pomoć ovom projektu u svojim mogućnostima i pripremi platoa i organizaciji postavljanja spomenika pružila je i Crkvena opština Zvornik i Crkvena opština Mlađevac sa svojim sveštenicma protama Vidojem Lukićem i Radetom Tešićem, a sve sa blagoslovom tadašnjeg Episkopa zvorničko-tuzlanskog G. Hrizostoma.

-Ovim putem se zahvaljujemo svima ljudima, koji su učestvovali u ovom projektu koji je od opšte vrednosti i važnosti za naš narod na prostorima Podrinja. Krst koji je podignut u spomen malom Slobodanu je znak, poziv i priziv, svim ljudima naše krvlju natopljene mučeničke zemlje da se ovakvi strašni zločini nikada i nigde više ne ponove. To je naš dug stradaloj djeci, opomena ratnom besmislu i lekcija za pokoljenja, da je ljudski život neponovljiv, a stradanje nevine djece najbolnija rana koja nikad ne zarasta, kaže prota Tijanić koji je inače proijeklom iz zvorničkog kraja.

O datumu osvećenja spomenika i parastosa postradalom dječaku Slobodanu, javnost će na vrijeme biti obavještena.

-Neka ovo djelo zauvjek živi uz onu Njegoševu: „Pokoljenja djela sude…“ Njegovo ime je Slobodan Stojanović ime za ono najbolje u ljudskoj duši i srcu…

Ni 13 mu godina još nije bilo. Ubijen, izmasakriran, isječenih ruku i nogu. Elfeta Veseli, zvijer od žene, za koju čitav Zvornik odavno zna da je i kako ubila Slobodana Stojanovića uhapšena je u Švajcarskoj prošle godine, 24 godine posle i predata Tužilaštvu BiH. Trenutno se za ovo djelo sudi njoj i Sakibu Haliloviću, nekadašnjim pripadnicima Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Armije RBiH Liplje, Kamenica.

Svjedoci Tužilaštva BiH Izet Karić i Abdulgafar Alihodžić negirali su iskaze koje su ranije dali Agenciji za istrage i zaštitu BiH i promijenili priču u korist optužene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se