Društvoizbor urednikanaslovnaVIJESTI

Školska godina počela danas u svim školama RS, osim u zvorničkoj OŠ „Sveti Sava“. U klupama 134.000 đaka

BANJALUKA – Nova školska godina počinje danas u svim školama RS, osim u zvorničkoj OŠ „Sveti Sava“, gdje će zbog adaptacije objekta nastava početi u ponedjeljak, a zbogom raspustu ove godine reklo je 134.000 đaka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su podsjetili da je u školsku 2017/2018. godinu u aprilu i maju upisano 9.676 učenika. S obzirom na to da je u periodu od maja do septembra ranijih godina bilo upisano otprilike 200 učenika, u Ministarstvu napominju da bi broj upisanih prvačića mogao da bude mnogo veći.

– U 187 osnovnih škola ove godine biće raspoređeno 92.000 đaka, dok će u 97 srednjih nastavu pohađati 42.000 učenika – kazali su u Ministarstvu i dodali da se nastava u prvom polugodištu završava 29. decembra, dok drugo počinje 22. januara 2018. godine. Nastava u drugom polugodištu završava se 22. juna za osnovce, a za srednjoškolce osam dana prije.

Srećan početak i uspješnu novu školsku godinu djeci, roditeljima i svim zaposlenim u vaspitno-obrazovnim ustanovama poželjela je ombudsman za djecu RS Nada Grahovac. Ona je istakla da je obaveza svih zaposlenih u obrazovnom sistemu da učine maksimalno moguće, kako bi se svako dijete svaki dan u školi osjećalo prihvaćenim i jednako vrijednim.

– Posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole, koji se zasniva na stalnoj saradnji, međusobnom uvažavanju i povjerenju, koji doprinosi uspjehu svakog učenika, koji osnažuje i podstiče dijete i koji je odgovor na potrebe djece i njihov najbolji interes – kazala je Grahovčeva.

Tagovi
Back to top button
Close
Close