18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Građani BiH rijetko posežu za stambenim kreditima

BANJALUKA, SARAJEVO – Građani u BiH najčešće dižu kredite u dobi od 25 do 40 godina života, a stambene kredite dižu u najvećem postotku bračni parovi, potvrdili su u Udruženju banaka BiH.

Pojasnili su da je rata kredita isključivo vezana za mogućnost otplate kredita, što znači da maksimalno moguće opterećenje plate na maksimalan broj godina mora biti takvo da se može otplatiti kredit.

„U strukturi kredita stanovništva, nažalost, najmanji je postotak stambenih kredita“, istakli su u Udruženju banaka BiH.

Što se tiče starosne dobi i prosječne mjesečne rate kada je u pitanju podizanje stambenih kredita, u BiH se razlikuju u pojedinačnim slučajevima i od banke do banke.

U Raiffeisen banci su kazali da klijenti kredite najčešće uzimaju u tridesetim godinama života, a da su podjednako i muškarci i žene korisnici kredita.

„Prosječna rata stambenih kredita u Raiffeisen banci iznosi oko 500 KM, pri čemu uslovi pod kojima banka odobrava svaki pojedinačni kredit zavise od vrste kreditnog aranžmana, istorije odnosa sa klijentom, kao i dužine roka otplate kredita, te drugih faktora koji su značajni prilikom podizanja kredita“, kazali su u Raiffeisen banci.

Nešto je drugačija situacija u Addiko banci, gdje klijent ima prosječno 42,5 godina i plaća prosječnu ratu u iznosu od 667 KM mjesečno.

„Ako analiziramo polnu strukturu, oko 37 odsto korisnika stambenih kredita su žene, a oko 63 odsto su muškarci“, kazali su u Addiko banci.

U Novoj banci su kazali da su korisnici stambenih kredita češće muškarci te da je prosječna rata stambenog kredita oko 400 KM.

„Zahtjeve za stambene kredite u Novoj banci najčešće podnose osobe između 35 i 40 godina“, kazali su u ovoj banci.

Marijana T. iz Bijeljine kazala je da je kredit uzela kada je imala 30 godina te da ga otplaćuje već pet godina.

„Kredit treba da otplaćujem još 15 godina, a mjesečna rata za kredit je 600 KM“, kazala je  ona.

Dvadesetosmogodišnji Banjalučanin Radoslav E. kazao je da je stambeni kredit podigao prije tri mjeseca i da će ga otplaćivati narednih 25 godina.

„Mjesečna rata kredita mi je 500 KM i to je, otprilike, najpovoljnije što sam mogao da nađem“, kazao je Radoslav E.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se