24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Vatra u trebinjskom selu bila na pet metara od kuća

U Berkovićima je i jutros aktivan požar, a najkritičnije je u selu Trusina gdje gori u blizini kuća, potvrdio je načelnik ove opštine Nenad Abramović.

Abramović je naveo da je helikopter i jutros nadlijetao teren, ali da je procijenjeno da ne može da dejstvuje zbog jakog vjetra.

Požar u rejonu Koritnika i Dračića je stavljen pod kontrolu.

Vatrogasac Vatrogasne jedinice Nedjeljko Rosandić rekao je da je i noćas na području Veličana vođena borba sa požarom, koji je prelazio i preko magistralnog puta Trebinje – Ljubinje. Vatra je bila na udaljenosti od pet do 10 metara od kuća.

On kaže da je tridesetak vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici uspjelo da spasi objekte.

„Trenutno je situacija na tom požarištu dobra, ali vatra i dalje tinja i ljudi su na terenu“, kaže Rosandić i podsjeća da se požarna linija proteže od Veličana do Dodanovića prema Ljubinju.

Izgorjelo oko 200 stubova za struju

Ekipe „Elektro-Hercegovine“ uspješno su otklonile kvarove usljed najnovijih požara na dalekovodu Strujići gdje je izgorjelo 15 stubova, potvrdio je Srni izvršni direktor „Elektro-Hercegovine“ za tehničke poslove Nebojša Rikalo.

On kaže da su otklonjeni i kvarovi u radnoj jedinici Ljubinje u rejonu Žegulje i Poljica, gdje je uništeno 12 stubova, a tokom vikenda sanirane su i štete nastale na trasi dalekovoda za Hrgud.

Ovog ljeta požari na području Hercegovine prave veliku štetu na elektrodistributivnoj mreži.

„Do sada je potpuno izgorjelo 45 stubova na niskonaponskoj i 70 stubova na srednjenaponskoj mreži, a više od 80 stubova je oštećeno“, podsjetio je Rikalo.

On je naveo da je najteža situacija bila na području radne jedinice Ljubinje u rejonu sela Bančići, Mišljen i Poljice gdje je u nekolika navarata požar uništio 50 stubova i još toliko oštetio.

„Iako je najčešće riječ o nepristupačnom terenu i izuzetno teškim uslovima rada monterske ekipe `Elektro-Hercegovine` sve kvarove otklonile su u najkraćm mogućem roku. Sanirano je više od 10 kilometara trase niskonaponskih i srednjenaponskih vodova, a preventivnim djelovanjem spriječena je znatno veća šteta od nastale“, rekao je Rikalo.

S obzirom na vremensku prognozu, kaže Rikalo, opasnost po distributivnu mrežu i dalje postoji, jer na području Hercegovine ima još aktivnih požara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se