12.4 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Poljska i baltičke zemlje najglasnije u zahtjevima da EU ucijeni Srbiju

Evropska unija će od septembra, čim se činovnici vrate s godišnjih odmora, biti zahtjevnija prema Srbiji, saznaju “Novosti” u sjedištu administracije EU.

Brisel je odlučan u tome da u ovoj fazi priključenja Srbije EU stavi akcenat na pitanje Kosova, odnose s Rusijom i vladavinu prava.

Postoje pritisci određenih zemalja da na dnevni red što prije dođe poglavlje 31 koje se bavi spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom. To bi, u slučaju Srbije, posebno bilo važno kada je riječ o odnosima s Ruskom Federacijom.

Zbog svojih zategnutih odnosa s Moskvom, iz ličnih interesa, u ovome, prije svega, prednjače Poljska i baltičke zemlje, od kojih Estonija trenutno predsjedava EU do kraja godine.

“Problem je u tome što pregovaračka platforma za ovu oblast tehnički još nije spremna i po svoj prilici neće ni biti tokom 2017. Zbog toga može da se dogodi da poglavlje 31 donekle uspori evropske integracije Srbije”, navode u Briselu.

Inače, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska insistiraju da se sve na ovom polju ubrza, da bi što prije “odvojili Beograd od Moskve”, uslovljavanjima u pregovaračkom procesu.

Neformalni dogovor je da se da još malo “lufta” do kraja ove godine, kada bi se otvorila tri ekonomska poglavlja, najvjerovatnije u decembru, a da od januara krenu ozbiljni pritisci da se započne sa tretmanom “ruskog pitanja” – navode u Briselu.

Što se tiče Kosova, Brisel traži nove pomake u cilju dalje normalizacije odnosa, i u tom smislu dosta se očekuje od najavljenog unutrašnjeg dijaloga u srpskom društvu, koji uskoro predstoji. Kada je riječ o vladavini prava, u EU žele da se ovoj temi pristupi sa “istim entuzijazmom kojim se vode ekonomske reforme”.

Normalizacija odnosa s Prištinom se već prati kroz posebno poglavlje 35, dok su osnovna i ljudska prava, s pravosuđem, slobodama i sigurnošću obuhvaćena takođe otvorenim oblastima 23 i 24.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, Jadranka Joksimović, izrazila je očekivanje da će Beograd do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU, istakavši da je Srbija ozbiljna zemlja kandidat sa kojom Unija razgovara kao sa partnerom.

Prema njenim riječima, do kraja 2017. godine Srbija će otvoriti poglavlje 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, poglavlje 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe.

“Da li će biti u oktobru ili decembru dvije međuvladine konferencije, ili samo u decembru, to ćemo još vidjeti. To je stvar i proceduralnih stvari koje mi sa Evropskom komisijom radimo”, rekla je Joksimovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se