9.4 C
Zvornik
20. марта 2023.

Na Marsu otkrivena voda gdje je niko nije očekivao

KEJP KANAVERAL – Nova analiza starih podataka otkrila je da na Marsu postoje velike količine leda i vode na mjestima na kojima se to nije očekivalo, a da je vlaga izostala tamo gdje se najviše očekivala.

Podaci koje je prikupio Nasin najstariji funkcionalni orbiter, „Mars odisej“, pokazali su da se prilično velike količine zamrznute vode nalaze u ekvatorijalnom području Crvene planete.

Takvo nešto nije bilo očekivano ni na osnovu ranijih analiza prikupljenih podataka niti na osnovu naučnih spoznaja.

„U prošlosti smo znali da pod tlom u blizini polova postoji led. Takođe smo vidjeli manje površine u blizini ekvatora“, rekao je za list „Nju sajentist“ Džek Vilson sa Univerziteta Durham u Velikoj Britaniji.

Budući da na Marsu nema drugih značajnijih izvora vodonika, njegova detekcija dobar je indikator količina vode, odnosno leda u tlu.

Stručnjaci smatraju da je jedino logično objašnjenje za ovakve neočekivane nalaze mogućnost da su se istražena područja, koja se danas nalaze oko ekvatora, u prošlosti nalazila na hladnijim geografskim širinama.

Drugim riječima, to znači da je Marsova osa rotacije u prošlosti bila značajno nagnuta u odnosu na današnju.

U ekvatorijalnom području led bi mogao podržavati postojanje mikroba. To znači da bi ona, sa svojim ugodnijim temperaturama, mogla biti zanimljiva i za kolonizatore i za lovce na vanzemaljski život.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
974PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se