15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

I dalje traje borba sa požarima

Istočno Sarajevo – U Republici Srpskoj traje borba sa požarima, a vatrogasci, civilna zaštita, radnici šumarstva, pripadnici Oružanih snaga i građani vode dugu i iscrpljujuću uspješnu bitku, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

U Čajniču je ponovo bio aktiviran šumski požar na području Kukavica, prema granici sa Crnom Gorom, koji je lokalizovan u toku prošle noći.
Na području Trebinja i dalje su aktivni požari na planini Bjelasnici iznad sela Turice i Žakovo, a na području opštine Bileća aktivno je devet požara.

Požar kod sela Zasada, prošle noći, primakao se naselju, ali su gasioci uspjeli da ga odbiju od kuća. Jedan krak požara ide prema selu Kukriču, navodi se u saopštenju.

Aktivni su požari na planini Viduši u rejonu Bukovi vrh i Viduško polje. Krak tog požara primakao se selu Gornji Mirilovići.

Vatra na otvorenom prostoru kod sela Hodžići prošle noći odbijena je od kuća, a drugi krak istog požara ide prema Koritniku.

Aktivni su požari kod sela Zvijerina, Šobadine, Rioca, Trenslova, Koravnica. Trenutno ne prijete kućama.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite ističu da u Ljubinju vatrogasci prate aktivni požar na planini Iliji, koji se ne gasi zbog nepristupačnosti terena i ne ugožava naseljena mjesta.

Na području opštine Gacko aktivna su tri požara. Na planini Babi već nekoliko dana gori šuma na nepristupačnom terenu i spušta se prema naseljenim mjestima.
Jedan krak požara spustio se prema selu Hodžići u bilećkoj opštini.

Požar kod sela Mrđenovići je pod kontrolom, a gori i kod sela Stepen. Vatrogasne ekipe su na terenu.

Požar kod sela Gornja Trusina u Nevesinju je pod kontrolom, a kod mjesta Kovačica je lokalizovan.

Zabilježene su uspješne vatrogasne intervencije u Doboju, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, kao i na Palama, navode iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U Bileći aktivno devet požara

Na području Hercegovine jutros je najteža situacija u opštini Bileća, gdje je aktivno devet požara, a tokom noći uspješno su odbranjene kuće u selima Zasada i Hodžići, potvrđeno je Srni u Regionalnom centru Civilne zaštite u Bileći.
Aktivni su požari i u rejonu sela Zvijerina, Šobadine, Rioca, Trenslava, Koravnica, te na planini Viduša, gdje se vatra širi u dva kraka – prema Viduškom polju i Bukovom vrhu, ali kuće nisu ugrožene.

I u ostalim opštinama Hercegovine, osim u Berkovićima, aktivno je po nekoliko požara, ali jutros ne prijete naseljenim mjestima.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk kaže da je na požarištima stanje znatno stabilnije.

On kaže da su sinoć i jutros izvršili „desant“ – spuštanje iz helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske jednog broja vatrogasaca na kotu Motka, najviši vrh planine Bjelasice, gdje je zbog nepristupačnosti terena moguće doći samo na taj način.

U Ljubinju je aktivan požar na planini Ilija, ali se ne gasi, jer gori na nepristupačnom terenu.

Na području opštine Nevesinje lokalizovan je požar u rejonu Gornja Trusina, dok je u mjestu Kovačica lokalizovan.

U Gacku su aktivna tri požara, i to na planini Babe, gdje gori kvalitetna šuma, na području Mrđenovića vatra je pod kontrolom, a ekipe su na terenu i na Stepenu u rejonu Kameno brdo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se