Češki general upozorava da se teroristi u BiH i na Kosovu odmaraju i pripremaju

PRAG – Bivši načelnik Generalštaba Armije Češke Jirži Šedivi ocijenio je da vlasti u BiH i na Kosmetu nisu dovoljno efikasne da izađu na kraj sa fenomenom islamističke radikalizacije koji se „vuče“ još od ratova u bivšoj Jugoslaviji, a da EU ne posvećuje pažnju Balkanu i tako dozvoljava da se u tom regionu teroristi odmore i pripreme za nove napade.

„U vrijeme kada je češki kontingent bio u BiH rođenim očima smo vidjeli kako se dijeli humanitarna pomoć. U selima u BiH uništenim bombardovanjem nisu se prvo renovirale kuće, popravljala infrastruktura, već su prvo obnovili džamije“, rekao je general, koji je veteran iz BiH misije češke Armije.

On je naglasio da ne smatra da vlasti u navedenim zemljama direktno podržavaju teroriste, ali da treba da se shvati da je tamo „efikasnost organizacija vlade relativno mala“, prenose beogradski mediji.

„Na teritoriji BiH postoje tri strane – srpska, bošnjačka i hrvatska, koje do današnjeg dana nisu našle zajednički jezik. Kosovo i Metohija se neprestano muči sa ekonomskim problemima, ima ogromnu nezaposlenost. To sve je plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi“, ukazao je Šedivi.

On je upozorio da se EU bavi Zapadnom i Srednjom Evropom, a da je Balkan, posebno u bezbjednosnom smislu, nešto na šta se ne obraća pažnja.

„Problem Balkana je to što stvara bezbjednu sredinu u kojoj mogu da se etabliraju terorističke ćelije, mogu tamo da se pripremaju, mogu da imaju svoje logističke centre i pozadinu što im omogućava da se pripremaju i istovremeno odmaraju od komplikovanih operacija u Zapadnoj Evropi“, rekao je Šedivi.

On je upozorio da je upravo za Češku važno da posveti pažnju Balkanu zato što će se islamski teroristi, kada Zapad drastično pooštri mjere bezbjednosti, okrenuti drugim zemljama i Srednjoj Evropi, gdje napada nije bilo i gdje mjere bezbjednosti nisu toliko pooštrene, a „Balkan je svega nekoliko časova automobilom od čeških granica“.

Back to top button