DruštvonaslovnaVIJESTI

Banjaluka: Članovi srpskih udruženja napustili premijeru filma „Korida“

Članovi udruženja proisteklih iz otadžbinsko-odbrambenog rata napustili su večeras premijeru filma „Korida“ u banjalučkom sinepleksu Palas. Riječ je, kažu, o zlonamjernom filmu koji predstavlja veliku antisrpsku propagandu. Autor filma Siniša Vidović ne slaže se sa takvim tvrdnjama, i poručuje da su u fokusu filma običaji sva tri naroda, javlja RTRS.

Politika umjesto umjetnosti, neistina umjesto istorijskih činjenica- ovako film „Korida“, vide u Udruženju žena žrtava rata. Viševjekovna tradicija bodljevina bikova, ojkača, zborovi, samo su, ističu, neki od običaja koji su u filmu, umjesto kao srpski, prikazani kao „bosanski“. Dodaju, Srbi, iz nekog navodnog bosanskog entiteta prikazani su kao loši momci, koji imaju gen za ubijanje.

– Film je toliko „umotan“, a zapravo je teška, grozna i uvredljiva antisrpska propaganda – rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Nadežda Janković, predsjednica Skupštine ovog udruženja kaže da je ovo još jedan pokušaj plasiranja lažne slike o Srbima kao zločincima.

Iz Udruženja Nasljeđe, autora Sinišu Vidovića pozivaju da snimi filmove o devetogodišnjem Brani Vučetiću koji je mučen u zeničkim zatvorima i o zvjerski ubijenom jedanaestogodišnjem Slobodanu Stojanoviću iz Srebrenice.

– Doći u Banjaluku i pustiti film kako Srbi ubijaju Hrvate i muslimane i prikazati to kao koridu, to nema veze sa istinom – kaže predsjednik Skupštine ovog udruženja Branislav Šušljik.

Autor filma, napuštanje sale vidi kao mišljenje pojedinaca. Tvrdi da mu cilj nije da film bude ni anti ni prosrpski. Politika je, kaže, neminovno umiješala prste, jer je u godini snimanja filma, zabranjeno održavanje grmečke koride.

– Ne slažem s tim da se film bavi antisrpskom temom, ako to neko kaže u izjavi, nisam mu ja podmetnuo da to kaže – kaže Vidović.

Tagovi
Back to top button
Close
Close