20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Za domove zdravlja dodatna sredstva u iznosu od 144.785 KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o stanju poreskih obaveza u javnim zdravstvenim ustanovama domovima zdravlja, te donijela zaključak prema kojem će dodatna sredstva za izmirenje poreza i doprinosa u iznosu od 144.785 KM biti obezbijeđena iz budžetske rezerve. 

Kako se navodi u Informaciji, domovima zdravlja Oštra Luka, Novo Goražde, Han Pijesak, Kalinovik, Trnovo, Ljubinje i Berkovići sredstva od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koja se doznačavaju nisu dovoljna za pokriće svih troškova, koji proizilaze iz definisanog sadržaja i obima prava zdravstvene zaštite, te je potrebno odobriti dodatna sredstva za izmirenje poreza i doprinosa iz tekuće godine u iznosu od 144.785 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Za realizaciju zaključka prema kojem će se dodatna sredstva za izmirenje poreza i doprinosa navedenih domova zdravlja u iznosu od 144.785 KM obezbijediti iz budžetske rezerve, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Poresku upravu Republike Srpske.

Javne zdravstvene ustanove se istovremeno zadužuju da nastave redovno izmirivati tekuće poreske obaveze.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova na Plan utroška sredstava za kapitalna ulaganja, za period od 1. januara do 31. jula, u iznosu od 3.700.000 KM.

Od ovog iznosa za izdatke za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata slijedi 500.000 KM, za izdatke za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata slijedi 200.000 KM i izdatke za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i slično 3.000.000 KM.

Sredstvima iz ove odluke biće vršena izgradnja novih policijskih stanica /PS/, kao što je PS Trebinje i drugih, rekonstrukcija policijskih stanica, kao što je PS Bijeljina u iznosu od 100.000 KM, fasada u Upravi za policijsko obrazovanje u iznosu od 85.000 KM i adaptacija server-sale u Zvorniku u iznosu od 15.000 KM, zatim nabavka uniformi, a sve u skladu sa Planom budžeta i Planom nabavki Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ovu godinu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o potrebi za rekonstrukcijom stolarije na školskom objektu Javna ustanova Srednjoškolski centra „Milutin Milanković“ Milići, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za investicione radove u iznosu od 50.000 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o odobrenju realokacije sredstava budžetske rezerve, u iznosu od 15.000 KM, Vladi Republike Srpske za sponzorstvo muzičkog Festa „Kozara u srcu“.

Vlada Republike Srpske se upoznala sa Informacijom o projektu „Izgradnje magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ sa međudržavnim mostom“ i podržala njegovu realizaciju.

Zaključkom se zadužuju Ministarstvo saobraćaja i veza i Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ Banjaluka da pokrenu aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Izgradnja ovog magistralnog puta predviđena je Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine kao i Strategijom transporta Republike Srpske za period 2016–2030. godina i Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godina.

Navedenim dokumentima utvrđeno je da je izgradnja ovog puta prioritet broj jedan u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti telekomunikacija u Republici Srpskoj, prema kojoj Ministarstvo saobraćaja i veza smatra da je stanje u oblasti telekomunikacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou u pogledu razvoja novih usluga i tehnologija, te da se prate svjetski trendovi i primjenjuje tehnološka dostignuća u ovoj oblasti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se