SvijetVIJESTI

Vašington suspendovao dostavu oružja umjerenim pobunjenicima

VAŠINGTON – Komandant američkih specijalnih snaga general Toni Tomas povrdio je da je Vašington suspendovao tajne isporuke naoružanja koje je vršila Centralna obavještajna agencija /CIA/ umjerenim pobunjenicima u Siriji. 

O odluci američkog predsjednika Donalda Trampa da okonča program naoružavanja i obuke sirijskih pobunjenika prvi je sredinom sedmice izvještavao dnevnik „Vašington post“.

General Tomas je istakao da potez Vašingtona ne predstavlja nikakav ustupak Rusiji.

„To apsolutno nije nikakav ustupak Rusima. Mislim da je to učinjeno na osnovu prirode programa, onoga što pokušavamo da ostvarimo“, rekao je general Tomas tokom Konferencije o bezbjednosti u Aspenu, u američkoj saveznoj državi Kolorado.

CIA je tajni program započela 2013. godine tokom administracije predsjednika Baraka Obame. Agencija je opremala pobunjenike sa pješadijskim naoružanjem i municijom.

Međutim, brojne grupacije su se u proteklih nekoliko mjeseci žalile da izvana dobijaju veoma malu pomoć.

Neimenovani zvaničnici Vlade rekli su „Vašington postu“ da se odluka o obustavljanju programa oslikava u interesu da se pronađu načini za bolju saradnju sa Rusijom.

Prema pisanju lista, odluka o suspenziji programa donijeta je prije mjesec dana i prije sastanka Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita G20 u Hamburgu.

Tramp i Putin su se tokom samita saglasili o prekidu vatre na jugozapadu Sirije.

Američki zvaničnici isticali su da odluka o prestanku dostavljanja naoružanja pobunjenicima nije bila uslov za prekid vatre.

Tagovi
Back to top button
Close
Close