5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

UNICEF podržao projekat Gradske uprave Zvornik

 

ZVORNIK – Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju grada Zvornika izradila je projekat pod nazivom „Unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje osjetljivih grupa stanovništva grada Zvornika“.

Cilj projekta je da se doprinese unapređenju socio-ekonomskog statusa marginalizovanih grupa kroz sprovođenje mjera aktivnog zapošljavanja. Njegova svrha je da se zainteresovani predstavnici marginalizovanih grupa upoznaju sa mogućnostima (samo)zapošljavanja i steknu znanja i vještine koje će im omogućiti samostalno ostvarivanje prihoda.

Realizaciju projekta koji će trajati pet mjeseci, omogućili su UNICEF, dodjelom 15.000 KM iz budžeta Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač 2 i Grad Zvornik, izdvajanjem 4.000 KM.

Projektne aktivnosti obuhvataju organizovanje obuka iz oblasti izrade nakita i dekorisanja predmeta dekupaž tehnikom te uvođenje usluga logopeda i defektologa u Centru za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama koji će pružati stručnu pažnju i tretman djeci dok su njihovi roditelji na obukama. Predmeti izrađeni tokom i nakon održavanja radionica biće prodavani u Suvenirnici gradske Turističke organizacije.

Takođe, planiran je okrugli sto na kome će biti predstavljene aktivne politike tržišta rada od strane Zavoda za zapošljavanje – Filijala Zvornik, koncept socijalnog preduzetništva i primjer uspješnog socijalnog preduzeća.

Ciljne grupe projekta su djeca sa smetnjama u razvoju i članovi njihovih porodica, osobe sa problemima mentalnog zdravlja i članovi njihovih porodica, osobe pogođene siromaštvom, posebno nezaposleni roditelji sa maloljetnom djecom i samohrani roditelji koji nisu u sistemu socijalne zaštite, žrtve nasilja u porodici i osobe u riziku od nasilja u porodici.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je zahvalnost UNICEF-u što je podržao Gradsku upravu Zvornik u rješavanju problema marginalizovanih grupa.

– Već tri godine sistemski i planski radimo na unapređenju položaja marginalizovanih grupa, na poboljšanju kvaliteta i obima usluga koje su im dostupne. Ovim projektom želimo da  omogućimo teško zapošljivim grupama stanovnika da postanu aktivni i konkuretni na tržištu rada i da steknu sopstvene prihode – istakao je Stevanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se