18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U BiH obezbjediti potrebnu internu koordinaciju

SARAJEVO – Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputio je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću pismo u kojem je poručio da računa na njega da u BiH obezbijedi internu koordinaciju koja je potrebna da se zaključe potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici i usvoji Zakon o akcizama. 

Upozorivši da ova pitanja moraju da budu riješena do kraja septembra ukoliko BiH ne želi da izgubi planirana sredstva za projekte, Han je u pismu podsjetio na razočaravajuću činjenicu da BiH na nedavno održanom samitu zapadnog Balkana u Trstu nije bila u stanju da pokaže svoju opredijeljenost i spremnost za evropski put.

„Izražavam duboko žaljenje zbog činjenice da se Vaša zemlja nije mogla pridružiti ostalim državama zapadnog Balkana u potpisivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice što je važan korak za unapređenje infrastrukture i bolji kvalitet trasnportnih usluga u cijelom regionu“, istakao je Han u pismu Zvizdiću, koje je u posjedu Srne.

Han je Zvizdiću poručio da je činjenica da je njegov potpis nedostajao na važnom međunarodnom sporazumu, na kojem se radilo osam godina, obeshrabrujući signal za opredijeljenost BiH za svoju evropsku perspektivu.

„BiH je već parafirala Ugovor o osnivanju Trasnportne zajednice u februaru, što je Vašoj zemlji dalo dovoljno vremena da se riješe otvorena pitanja vezana za njegovo potpisivanje. Deklaracija sa Samita poziva BiH da potiše Ugovor o Trasnportnoj zajednici što je prije moguće, a ja želim da dodam da lideri regiona i EU očekuju da Vi to potpišete u najskorije vrijeme“, naglasio je Han.

On je podsjetio da je Evropska komisija u Trstu najavila značajan paket povezivanja putem sedam projekata sa ciljem unapređenja transportnih i energetskih veza u okviru zapadnog Balkana i između regiona i EU.

„U tom paketu se nalaze četiri projekta koja je dostavila BiH za grant u ukupnom iznosu od 46 milona evra koji obuhvata izgradnju tri dionice koridora ‘Pet ce’ /dionice Ponirak – Vraca i tunel Zenica – Donja Gračanica u Federaciji BiH i dionica Johovac – Rudanka u Republici Srpskoj/, kao i projekat ‘Luka Brčko'“, napomenuo je Han.

Pored unapređenja domaćih i međunarodnih transportnih veza BiH, ističe Han, ovi projekti pružaju rijetku priliku za otvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, povećanje ekonomskog rasta i konačno poboljšanja svakodnevnog života ljudi.

„Prethodno sam Vas već informisao koliko je važno osigurati da sve investicije u infrastrukturne projekte budu u zreloj fazi i spremne za finansiranje. U tom smislu, neophodno je da zemlja ima potreban fiskalni prostor osiguran da zajedno sa grantovima EU može povući zajmove međunarodnih finansijskih institucija. Kao što su vas moje službe već upozorile, Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ koja je jedan od glavnih partnera u projektu Koridor ‘Pet ce’, uslovila je svoju podršku za ove projekte usvajanjem Zakona o akcizama“, istakao je Han u pismu Zvizdiću.

Han je podsjetio i na zajedničko pismo njega i Federike Mogerini od 26. juna, u kojem je navedeno da ozbiljan slijed sprovedenih reformi privlači investicije i ohrabruje donatore da BiH omoguće finansijsku pomoć.

„Imajući sve ovo na umu, želim da budem sasvim jasan da saopštim da će podrška Evropske komisije za ova četiri projekta biti ostvarena samo kad otvorena pitanja vezana za traženi fiskalni sektor budu riješena, uključujući usvajanje Zakona o akcizama i kad BiH potpiše Ugovor o osnivanju Transportne zajednice. Takođe, očekujemo rješenja za pitanja koja je Brčko distrikt uložio vezano za projekat ‘Luka Brčko'“, naveo je Han.

On je poručio da je „vrijeme suština“. „Ako ova pitanja ne budu riješena do kraja septembra, morate biti svjesni da ću morati da izvršim realokaciju tih sredstava za projekte u susjednim zemljama“, upozorio je Han.

On je izrazio nadu da to neće biti potrebno i da će BiH uspjeti da osigura da svi potrebni uslovi budu ispunjeni za ove infrastrukturne projekte.

„Moje službe vam stoje na raspolaganju u vezi rada na tome da se osigura fiskalni prostor za podršku drugim budućim projektima pored ova četiri projekta koji su u pitanju. Evropska komisija je pokazala snažno zalaganje za evropsku perspektivu BiH. U vrijeme kad se Komisija poziva da ocijeni aplikaciju BiH za članstvo, očekujem da predstavnici vlasti u BiH pokažu istinsko zalaganja“, zaključio je Han.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se