7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

SDA vrši pritisak na pravosudne institucije BiH

BANJALUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ smatra da SDA po ko zna koji put vrši politički pritisak na pravosudne organe BiH, što potvrđuje saopštenjem u kojem navodi da odbijanje optužnice Tužilaštva BiH protiv nekoliko članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma predstavlja „katastrofalnu poruku za poštivanje vladavine prava i ustavno-pravnog poretka u BiH“. 

Iz SNSD-a je saopšteno da SDA, koja uporno ubjeđuje javnost da su Tužilaštvo i Sud BiH nezavisne i nepristrasne institucije, tim saopštenjem na najotvoreniji i najrigidniji način potvrđuje suprotno.

SNSD tvrdi da SDA ovakvim postupcima pokazuje da Tužilaštvo i Sud BiH smatra svojim vlasništvom, ali da ipak, na žalost SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića, Sud nije mogao potvrditi optužnicu protiv članova Komisije, jer je „to bila gomila gluposti bez ikakvih dokaza i bez pravnog osnova“.

U saopštenju se podsjeća da je čak bivši otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil, koji nije bio ni najmanje dobronamjeran prema Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu, u autorskom tekstu pred odlazak iz BiH napisao da su Tužilaštvo i Sud BiH pod apsolutnom kontrolom Bakira Izatbegovića i SDA.

Iz SNSD-a navode da bez obzira na odluku o odbijanju optužnice, ova stranka nije promijenila stav o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje smatraju neustavnim institucijama i da u kontinuitetu djeluju u interesu bošnjačkog naroda, a isključivo protiv Republike Srpske, njenog rukovodstva i institucija, kao i njenih građana.

SDA je ranije saopštila da odbijanje optužnice predstavlja katastrofalnu poruku za poštivanje vladavine prava i ustavno-pravnog poretka u BiH, te da je primarna odgovornost za na Tužilaštvu BiH jer optužnicom nisu obuhvaćene određene glavne službene osobe u institucijama Republike Srpske koje nemaju imunitet od krivičnog gonjenja, a koje su službenim radnjama i aktivnostima počinile, pomogle ili podsticale krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se