23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Savanović: Isplata oktobarske penzije sa povećanjem od tri odsto

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske čvrsto je opredijeljena za povećanje penzija u iznosu od tri odsto od oktobra, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

„Vlada Republike Srpske je ovo obećala, postoji i skupštinski zaključak i sigurno će isplata oktobarske penzije biti sa povećanjem od tri odsto“, rekao je Savanović danas novinarima.

Govoreći o višegodišnjem problemu nemogućnosti velikog broja penzionera u Republici Srpskoj da primaju svoje penzije iz FBiH, Savanović je rekao da u Republici Srpskoj trenutno ima oko 15.000 penzionera za koje je Fond PIO Republike Srpske od 1995. godine preuzeo ulogu isplate penzija i od tada isplatio oko milijardu KM.

Savanović je podsjetio da je Republika Srpska 25. maja 2000. godine potpisala sporazum sa Federacijom BiH u kojem je precizirana obaveza Fonda PIO i Penzionog zavoda FBiH u vezi sa isplatom penzija, ali da, nažalost, taj sporazum nikada nije zaživio.

„Sporazum nikada nije zaživio zato što je vjerovatno političko opredjeljenje Fonda PIO FBiH, da oni ljudi koji su zaradili penziju u FBiH samo svojim povratkom u taj entitet imaju pravo na penziju iz FBiH“, dodao je Savanović.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je skupštinska rasprava o informaciji o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se