8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Patrijarh Irinej osveštao manastir Osovicu

SRBAC – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je danas u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca Saborni hram Blagovijesti Presvete Bogorodice. 

Patrijarh Irinej rekao je da je ova svetinja obnovljena na slavu Božiju i radost ne samo Banjalučke eparhije i Republike Srpske, nego cijelog srpskog naroda.

On je istakao da je ovo veliki dar u kriznom vremenu, da Gospod grije ljudska srca i pokreće plemenite ideje, te da će ova svetinja nastaviti da vrši svoju veliku misiju i razvija ono što je danas neophodno – vjeru i pobožnost srpskog naroda.

Patrijarh Irinej je poručio da ovakve svetinje pomažu srpskom narodu da preživi, opstane i odupre se onima koji ga ne vole.

„Manastiri su uvek bili svetila našeg naroda. To su bile moćne stražarnice koje su naš narod očuvale od neprijatelja, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Ne znamo koji su opasniji i veći“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej uručio je Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog kralja Milutina za djelotvorni i plodonosni arhipastirski rad.

Vladika Jefrem rekao je da je, uz milost Božiju i podršku vjernika, ali i republičke vlasti, ovaj hram obnovljen nakon 320 godina, koliko je bio u ruševinama.

On je podsjetio da je prvobitno ovaj hram bio zadužbina svetog kralja Dragutina i da je od 14. do kraja 17. vijeka vršio duhovnu misiju dok nije porušen.

Patrijarh Irinej osveštao manastir Osovicu

Vladika Jefrem rekao je da se u manastiru Osovica od prošle godine nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja je stigla iz manastira Hilandar, te pozvao narod da joj se moli na okupljanje i činjenja dobra na slavu Božiju i korist srpskog naroda i otadžbine.

Nastojatelj manastira Osovica jeromonah Teofil rekao je da je manastirski kompleks sagrađen u posljednjih osam godina na temeljina starog drevnog manastira koji datira iz prve polovine 14. vijeka.

„Manastir je bio aktivan do 1695. godine, kada je porušen. Tri vijeka je bio pod zemljom, a 2003. godine su arheolozi pronašli temelje manastira i prije osam godina je počela obnova“, dodao jeromonah Teofil i naveo da je trenutno u manastiru pet monaha.

Osveštanju je prethodila sveta liturgija koju je služio patrijarh Irinej, uz sasluženje više vladika.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske, kao i više hiljada vjernika.

Kumovi osveštanog hrama su Mirko Savić, Zoran Lemić i Mladen Milanović.

Gradnja manastirskog kompleksa počela je prije osam godina, nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu već bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.

Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se