Zabava

Oliver Stoun dolazi na Sarajevo film festival

Sarajevo film festival će u programu „Posvećeno“ ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stouna, kojem će u okviru 23. izdanja SFF-a biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oskar Američke filmske akademije Oliver Stoun je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilhežili protekle decenije.

Stoun je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje „Vod smrti“ (1986), prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha i filmovi „Rođen 4. jula“ (1989), „JFK“ (1991), „Rođene ubice“ (1994), „Nikson“ (1995), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša „W“(2008.) i dokumentarna drama o životu američkog uzbunjivača Edvarda Snoudena „Snouden“ (2016).

Njegovi filmovi su osvajali pažnju brojne međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi „Salvador“ (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma „Vol strit“ (1987), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u Njujorku 11. septembra 2001. „Svjetski trgovinski centar“ i poetski omaž šezdesetim godinama prošlog vijeka i ekstatičnoj muzici Džima Morisona „The Doors“ (1991).

Stoun je nedavno snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju „Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država“ (Showtime, 2012) o uvreženoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i razgovoru s ruskim predsjednikom „Intervju s Putinom“ (Showtime, 2017).

Rođen je 15. septembra 1946. u Njujorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o mladosti, objavljen 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pešadije se 1967. i 1968. borio u Vijetnamu, za šta je odlikovan Bronzanom zvezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studije na Filmskoj školi Univerziteta u Njujorku, gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice i kao vozač taksija, prodavac reklamnog prostora, asistent produkcije i kurir.

(Nezavisne novine)

Tagovi
Back to top button
Close
Close