23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Galijašević podnio krivičnu prijavu protiv Mektića

SARAJEVO – Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević danas je Tužilaštvu BiH ponovo podnio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog neistina koje je iznio na njegov račun i optužbi da je u ratu bio oficir takozvane Armije BiH i komandovao u Maglajskoj brigadi, kao i pritužbu zbog nerada Tužilaštva BiH, na osnovu prethodne prijave u predmetu Mektić.

Galijašević je u izjavi za Srnu podsjetio da je prijavu podnio još 15. decembra 2015. godine, ali da Tužilaštvo odugovlači sa ovim predmetom, dok Mektić nastavlja sa činjenjem krivičnih đela.

Mektić je na konferenciji za novinare, održanoj 17. jula, između ostalog, rekao da su Galijaševiću „ruke krvave do ramena, a ne samo do lakata“ i da je u okviru Maglajske brigade đelovao odred „El mudžahedin“.

„Mektić je pričao o mom oficirskom činu iako ja nisam od /ratnog komandanta muslimana Alije/ Izetbegovića dobio ni čin razvodnika, a ratnu 1992. godinu sam proveo u logorima sa zarobljenim Srbima“, dodao je Galijašević.

On je istakao da sve laži Mektića počinju od jednog intervuja u kome je tvrdio da se na jednom snimku vidi kako se rukuje sa Izetbegovićem na Gostoviću.

„Danas je utvrđeno da je riječ o komandantu Trećeg manevarskog bataljona Kakanj Elvedinu Šehagiću iz Kaknja, pohvaljenom za učešće u operaciji napada na Vozuću“, rekao je Galijašević.

U prijavi se navodi da je Mektić, sa pozicije ministra bezbjednosti, zloupotrijebio položaj i ovlaštenja s ciljem pomaganja počiniocu teških ratnih zločina na Ozrenu i to na način da optuživanjem osobe koja nikada nije bila na tom području Ozrena optuži, a istovremeno pomogne njemu poznatom izvršiocu da izbjegne zasluženu kaznu zbog ritualnog odrubljivanja glava 192 srpska vojnika i civila što je potvrđeno presudom Haškog tribunala u predmetu Rasim Delić i dokazano za 65 lica.

„Na video-snimku postrojavanja jedinica Drugog i Trećeg korpusa, kod Gostovića, u septembru 1995. jedan od komandanata pozdravlja i rukuje se sa Alijom Izetbegovićem, a Mektić je iznio tvrdnju da sam to ja lično i da sam bio učesnik te zločinačke operacije na Vozući“, navodi se u obrazloženju prijave.

Galijašević je podnio prijavu Tužilaštvu BiH iznoseći saznanja o svim vojnicima i jedinicama koje su učestvovale u toj operaciji.

On tvrdi da Mektić zna da nikada nije bio na tom području, ali da i dalje skriva njemu poznatog počinioca.

Galijašević je napomenuo da je u Kaknju, neposredno poslije razaranja Vozuće, organizovan „muzej odsječenih glava na Vozući“ i da je taj zločin, po ugledu na „Islamsku državu“ danas, proslavljen kao „velika i časna pobjeda“.

„Mektić više nikada nije pomenuo moje učešće na Vozući, jer zna identitet osobe za koju je obmanuo javnost i nastavlja i aktivno radi na tome da tu osobu zaštiti od krivičnog progona“, tvrdi Galijašević.

On je upozorio da je Mektić na konferenciji za novinare uputio „gomilu laži“ na njegov račun koje mogu imati ozbiljne bezbjednosne implikacije po njega lično, jer ih je izgovorila službena osoba.

Galijašević je ponovio da nikada nije bio oficir u Armiji RBiH, niti da je dobio bilo kakav čin u toj armiji, te da je od juna 1992. godine bio ratni zarobljenik u logoru u Kazneno-popravnom domu Zenica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se