1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Dodik: Manastir Osovica dokaz postojanja srpskog naroda na ovim prostorima

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska pravoslavna crkva najvažniji element srpskog identiteta, a manastirski kompleks Osovica kod Srpca dokaz postojanja srpskog naroda na ovim prostorima kroz vijekove. 

„Veoma je važno da se upravo na ovaj način pokaže da je naš narod vijekovima unazad bio prisutan na ovim prostorima i upravo ovaj manastir treba da, osim toga što će biti i vjerski objekat, dokaže taj kontinuitet“, naglasio je Dodik.

Povodom osveštanja Sabornog hrama Blagovijesti Presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca, Dodik je rekao novinarima da je na mjestu današnjeg manastira nekoliko vijekova unazad bila pusta zemlja koju su Turci ostavili povlačivši se nakon izgubljene bitke i srušivši i sravnivši sa zemljom manastir koji se tu nalazio.

„Ova generacija ljudi predvođena banjalučkim vladikom Jefremom i Srpskom pravoslavnom crkvom, lokalnom zajednicom i republičkim vlastima, te vjernicima obezbijedila je sredstva za izgradnju novog manastira i da on na veličanstven način bude osveštan u prisustvu NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, što najbolje govori o veličini ovog događaja“, naglasio je Dodik.

Svečanosti osveštanja prisustvovala je i premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske, kao i veliki broj vjernika.

Gradnja manastirskog kompleksa počela je prije osam godina, nakon što su arheolozi utvrdili da je na tom mjestu bio manastir iz 1330. godine, koji su Turci srušili i opustošili 1695. godine.

Pretpostavlja se da je to bila zadužbina kralja Dragutina, o čemu postoje i dokumenta iz te godine sa pečatom na staroslovenskom jeziku, na kojima piše „Blagovijesti presvete Bogorodice – Osovica“.

Manastir Osovica nalazi se u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca.

Prema pravoslavnom kalendaru, danas se proslavlja Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, što je bio i povod da se na ovaj datum zakaže čin osveštanja, jer se u manastiru Osovica od prošle godine nalazi ova čudotvorna ikona koja je stigla iz manastira Hilandar.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se