23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Djeca uvučena u lanac morbidnih SMS poruka

Banjaluka – Pročitaj ovo do kraja, a zatim proslijedi na više brojeva, a ako to ne uradiš loše se piše tebi i tvojima, samo je dio zastrašujućih SMS poruka koje posljednjih dana kruže među djecom u BiH.

Poslije izuzetno opasne igrice „Plavi kit“, koja poziva na samopovređivanje, u BiH se pojavila nova, zastrašujuća virtuelna prijetnja koja je namijenjena djeci. Jedna od morbidnih poruka, koja se munjevito širi, jeste priča o dječaku koji navodno u poruci piše da je mrtav već nekoliko dana, te detaljno opisuje na koji način je ubijen i ko je počinilac. Nakon toga, slijedi upozorenje primaocu poruke, koji je najčešće uzrasta od devet do 13 godina, da će na isti način biti ubijen čim zaspi tu noć ako sadržaj primljene poruku ne proslijedi na brojeve najmanje 15 prijatelja.

Takva SMS poruka prošlog petka stigla je na mobilni telefon djevojčice iz Livna, koji je, na svu sreću, u tom trenutku bio u rukama njene majke. Uznemirena žena je odmah slučaj prijavila lokalnoj policiji.

– Kriminalistička policija je počela sa ispitivanjem sadržaja poruka, odnosno ko je njihov pokretač i odakle one dolaze. Na osnovu rezultata pretrage biće preduzeti određeni koraci – kazao je portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

On je apelovao na stanovnike da ukoliko dobiju poruku sumnjivog sadržaja to odmah prijave policiji, a roditeljima savjetovao da kontrolišu telefone svoje djece.

Majka, koja nije željela da joj objavimo ime, kazala je da njena kćerka nije jedina na području Livna koja je dobila morbidnu SMS poruku.

– Sreća pa moje dijete nije uspjelo da pročita tu poruku, jer, sigurna sam, da bi je u strahu proslijedila svojim drugarima. U šoku sam otkad sam pročitala poruku koja je bila namijenjena mojoj kćerki. Ni strah od igrice „Plavi kit“ zbog koje se djeca samopovređuju urezivanjem plavog kita na rukama, nije nestao, a već nas je novo zlo snašlo – kazala je ona.

Dodala je da je u kontaktu sa ostalim roditeljima, čija su djeca dobila istu ili sličnu poruku, zaključila da je ovaj SMS krenuo iz Hrvatske. Za razliku od FBiH, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS tvrde da nije bilo prijava da su na telefone djece stizale uznemirujuće poruke.

S obzirom na to da se ove poruke šire nevjerovatnom brzinom, stručnjaci savjetuju roditeljima da više razgovaraju sa djecom i da im kontrolišu poruke. Savjetuju i da djeci objasne da ih niko neće ubiti ako ne proslijede dalje poruku, te da je cilj pošiljaoca SMS-a samo da ih zaplaši.

Sociolog Vedran Francuz ističe da za djecu do 16 godina nije mobilni telefon, jer nikad se ne može znati ko stoji s druge strane i kakve namjere ima prema maloljetnicima.

– Roditelji nisu svjesni kakve posljedice po njihovo dijete može donijeti upotreba mobilnih telefona i društvenih mreža. Najbolji primjer za to su slučajevi kada su pojedinu djecu potpuni stranci nagovarali da se iskradu iz kuće, nakon čega se svašta dešavalo – kazao je Francuz i dodao da u svijetu danas vladaju devijantna ponašanja, zbog čega se nikad se ne zna kad čije dijete može biti žrtva.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da najveću odgovornost snose roditelji i prosvjetni radnici, jer djeci uglavnom brane korišćenje telefona u školi, dok kod kuće mogu rade šta hoće.

– Roditelji sa djecom treba da provode što više vremena da ne bi „visila“ na telefonu i internetu, koji stvaraju zavisnost. Ako im već dozvoljavaju da koriste mobilni telefon, roditelji treba da im i objasne za šta on služi – rekao je Milić.

Igrice

Veliku prašinu proteklih mjeseci, kako u BiH tako i regionu, osim opasnih igrica „Plavi kit“ i „Smrtonosni selfi“, podigla je i igrica „Šarene narukvice“.

U policiji kažu da opasnost od „Plavog kita“ u BiH polako jenjava, dok igrica „Šarene narukvice“ na svu sreću nije prešla granicu sa Srbijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se