3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

BiH „propala država“, potreban sporazum o njenom konačnom statusu

VAŠINGTON – Bivši visokopozicionirani američki diplomata Džejms Huper ocijenio je BiH kao „propalu državu“ i istakao da bi prihvatanje Srbije da sarađuje sa Amerikom i Evropom na izradi „sporazuma o konačnom statusu za BiH“ moglo da preokrene situaciju u toj zemlji. 

Huper smatra da je potrebno prevazići Dejtonski mirovni sporazum, koji se „pokazao neuspješnim“, a da bi jedno od prihvatljivih rješenja bilo usvajanje novog ustava za BiH nalik na Ustav Srbije.

„To bi takođe u velikoj mjeri uklonilo neka nepovoljna mišljenja koja još vladaju o Srbiji zbog rata u BiH. Unaprijedilo bi kako reputaciju tako i saradnju Srbije ne samo sa BiH, već i sa ostalim susjedima“, rekao je Huper za „Glas Amerike“.

Huper smatra da protekla posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu predstavlja uspješan spoljnopolitički potez, koji bi mogao da donese dugoročne pozitivne rezultate Srbiji.

On je ocijenio da bi Vučić mogao da povuče nekoliko važnih poteza s ciljem učvršćenja proevropskog puta Srbije, kao i u prilog stabilizacije prilika u regionu, gdje je na sceni „značajno geostrateško pomjeranje“.

Huper, međutim, upozorava da politika ravnoteže između Istoka i Zapada, nalik na nesvrstanu politiku iz vremena SFRJ, ne odgovara današnjem globalizovanom svijetu i da bi Srbija trebalo da uskladi svoju politiku u odnosu na svoje izmijenjeno bezbjednosno okruženje.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se