20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uspješna saradnja „Alumine“ i slovenačkog „Silkema“

ZVORNIK – Kompanije „Alumina“ iz Zvornika i „Silkem“ iz Kidričeva, u Sloveniji, imaju veoma uspješnu poslovnu saradnju zahvaljujući kojoj je došlo do zajedničkih projekata koji će, kroz poslovno partnerstvo, doprinijeti boljem i konkurentnijem nastupu ovih fabrika na svjetskom tržištu, konstatovano je tokom razgovora čelnih ljudi ova dva privredna subjekta na sastanku u Zvorniku.

Kako je rečeno, „Alumina“ i „Silkem“ imaju definisane višegodišnje poslovne ugovore.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika kaže da je poslovnim aranžmanom sa „Silkemom“, zvornička fabrika obezbijedila značajan plasman svojih proizvoda.

„Firma „Silkem“ je dugogodišnji poslovni partner naše fabrike.Radi se o veoma bitnom kupcu, sa kojim imamo planiranu dugoročnu saradnju i proširenje asortimana proizvoda“, ističe Motika.

Prvi čovjek „Alumine“ navodi da je cilj zvorničke kompanije da kroz nove projekte, u narednom periodu, još više osnaži poslovnu saradnju sa fabrikom iz Kidričeva za što ima više mogućnosti.

„Riječ je o partneru koji je zainteresovan za sve sfere funkcionisanja proizvoda alumosilikatne oblasti, zatim hidrata i nemetalurške glinice“, ističe Motika naglašavajući da uspješna poslovna saradnja i zajedničko partnerstvo sa „Silkemom“, ali i sa drugim poslovnim partnerima, obezbjeđuju stabilniju i prosperitetniju budućnost zvorničke fabrike.

Direktor „Silkema“ Janez Bedrač napominje da su poslovni odnosi sa menadžmentom „Alumine“ na visokom i veoma profesionalnom nivou.

„U posljednjih nekoliko godina razvili smo veoma uspješnu saradnju sa „Aluminom“ koja se, pored ostalog, ogleda i u pomoći kod transformisanja proizvodnog programa iz metalurškog na nemetaluršku stranu“, navodi Bedrač.

On kaže da „Alumina“ sa klasičnom proizvodnjom metalurške glinice nema velikih šansi za normalan rad i razvoj, pošto je, kako kaže, nezavisan igrač na tržištu sa relativno malim kapacitetom i ne baš povoljnom lokacijom, što može biti veoma osjetljivo na česte tržišne turbulencije.

„Ako želimo sa „Aluminom“ razvijati dugoročne poslovne odnose, moramo biti sto odsto ubijeđeni da ova fabrika može na duži rok normalno da preživi tržišne udare, što je jedino moguće transformisanjem proizvodnog programa u nemetaluršku sveru“, objašnjava Bedrač.

Bedrač kaže da „Silkem“ podržava svaku promjenu proizvodnog programa u „Alumini“ u smjeru nemetalurških specijalnih proizvoda.

Jedan od takvih primjera, po Bedračevim riječima, je i realizacija projekta precipitiranih hidrata, čija se probna proizvodnja u „Alumini“ očekuje ovih dana.

„To znači da ćemo sa više ovakvih proizvoda u proizvodnom programu mnogo lakše razvijati našu međusobnu dugoročnu saradnju“, ističe Bedrač.

Direktor „Silkema“ kaže da je rukovodstvo „Alumine“ potpuno shvatilo i relativno uspješno radi na transformaciji proizvodnog programa, što, ističe Bedrač, nije jednostavan zadatak.

„Sami smo to radili dva puta, pa i zbog toga nismo samo jedan od većih kupaca specijalnih proizvoda, već i kao mogući razvojni partner“, navodi Bedrač.

Odgovarajući na pitanje koliko je „Silkem“ zavisan od proizvodnog programa „Alumine“, Bedrač kaže da je relativno teško se naslanjati na poslovnog partnera koji je posredno u stečajnom postupku, kome prijete blokade računa i koji je „postao predmet svakojakih „pravnih“ nadmudrivanja“.

„Sa „Aluminom“ smo sklopili dugoročni ugovor o nabavci specijalnih sirovina, odnosno proizvoda, koje i djelimično radimo u svojim pogonima“, navodi Bedrač.

On kaže da u posljednje vrijeme imaju relativno velike probleme sa ubjeđivanjem svojih kupaca i poslovnih banaka da je „Alumina“ pouzdan partner.

„Ako će ova situacija i dalje eskalirati, nisam siguran da ćemo biti u stanju da i dalje držimo naše pozicije u „Alumini“, ističe Bedrač uz napomenu da je „sasvim jasno da osnov za dugoročnu saradnju postoji, ali ne po svaku cijenu“.

Bedrač kaže da je „Silkem“ zainteresovan za dugoročnu saradnju sa „Aluminom“ i da je ona moguća jedino ako se realizuje transformacija proizvodnog programu na nemetaluršku stranu.

„Nas zanimaju samo varijante koje idu u tom pravcu“, naglašava Bedrač.

On kaže da u „Silkemu“ pažljivo posmatraju odvijanje stečajnog postupka i probleme koji s tim u vezi prate zvorničku fabriku.

„Interesantno je da „Alumina“ i u ovakvim okolnostima radi relativno uspješno i sa profitom, što je u stečajnim postupcima veoma rijedak slučaj“, ističe Bedrač, napominjući da zasluge za to u najvećoj mjeri pripadaju rukovodstvu „Alumine“, ali i nekim poslovnim partnerima koji, kako kaže, „ponekad zaborave na situaciju u kojoj se zvornička fabrika nalazi“.

Bedrač je poručio da tržišna pozicija „Silkema“ i „Alumine“, pored razvoja novih proizvoda, može pridonijeti i pozitivnom razvoju poslovnih aktivnosti u ovom kraju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se