SvijetVIJESTI

Uhapšen ‘mozak’ igrice Plavi kit

MOSKVA – Osobu koja je navodni „mastermajnd“ iza suicidnog kulta čiji su cilj bila ranjiva djeca i koja je osmislila igru „Plavi kit“ uhapsila je policija u Rusiji.

Njegovo ime je Ilja Sidorov i ima 26 godina, a optužen je za podsticanje djece na samopovređivanje i pozivanje na samoubistvo u izopačenoj igrici povezanoj s „Izazovom plavog kita“.

Spomenuta igra povezana je s preko 130 smrtnih slučajeva.

Djeca koja su se uključivala u igru dobijala su naloge da se režu, gledaju horor filmove i da ne spavaju. Sve to su bili njihovi „zadaci“ unutar igre, a čini se kako je namjera bila da se našteti mentalnom zdravlju djece. Pedesetog dana izazova, djeca bi dobila uputstvo da izvrše samoubistvo.

Prije nego što je uhapšen, Sidorov je u svoju grupu uvukao oko 30 djece iz Moskve.

Nekontrolisano je jecao dok ga je policija ispitivala o smrti djevojčice koju je nagovorio da se baci pod voz.

Ruska ministarka unutrašnjih poslova potvrdila je njegovo hapšenje i pojasnila da je uhapšen u akciji koja je pokrenuta nakon što je Sidirov nagovorio četrnaestogodišnju djevojčicu da pokuša samoubistvo.

U njegovom stanu pronađeno je pet mobilnih telefona, tablet i nekoliko SIM kartica.

„Osumnjičeni je pojasnio kako je on administrator takozvane samoubilačke grupe koja je imala 32 člana, od kojih su svi bili maloljetni. On im je zadavao zadatke kojima je cilj bio da sebi nanesu povrede koje bi ih podstakle na samoubistvo“, izjavila je ministarka, prenosi „Sputnjik„.

Tagovi
Back to top button
Close
Close