18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ugostitelji položili praktični dio maturskog ispita Kuvari spremni za zaposlenje

ZVORNIK – Učenici ugostiteljskog zanimanja smjer kuvar položili su praktični dio matruskog ispita u restoranu Motela „Central”, gdje su prikazali umješnost u spravljanju predjela, glavnih jela i dezerta, a kompletan meni je, pored školske komisije, bio izložen za degustaciju gostima. Sve pripreme kao i materijal, odnosno namirnice za pripremanje hrane, učenicima su obezbijeđeni preko projekta „Prilika plus” koji finansijski podržava Vlada Švajcarske, a implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a partner u projektu je Gradska razvojna agencija iz Istočnog Sarajeva. Mladenka Pandurević, direktor ove agencije ističe da je izvođenje praktičnog dijela maturskog rada samo dio projekta čiji je jedan dio već realizovan.

– U okviru sporazuma sa lokalnom upravom, školom i ugostiteljskim objektima gdje učenici izvode praksu, obezbijeđena je edukacija za zaposlene kako bi pravilno pratili izvođenje praktične nastave za kuvare i objektivno ih ocjenjivali. Danas smo vidjeli koliko su ova djeca naučila, a posebno mi je zadovoljstvo što su čelni ljudi grada mogli da vide šta oni znaju, odnosno da su kvalifikovani za posao – rekla je Pandurevićeva i dodala da će početkom naredne školske godine biti završen i drugi dio projekta u okviru koga će škola dobiti opremu za izvođenje praktične nastave kuvarstva u vrijednosti 28.000 KM.

Direktorica škole Biljana Pisić istakla je da je ovaj vid interaktivne praktične nastave pokazatelj da se realizacija nastave ne mora vršiti samo u učionici.

– Drago mi je da su učenici pokazali da su tokom školovanja naučili sve što je potrebno za rad u jednom restoranu na mjestu kuvara. Mi se trudimo da svake godine kroz ovakve aktivnosti afirmišemo zanimanje kuvar jer svi ovi učenici imaju sigurno zaposlenje nakon škole. Stoga i ne čudi da smo imali veliko interesovanje prošle godine za ovo zanimanje, a u planu nam je da ove godine, ako budemo imali interesovanje za dva odjeljenja, pošaljemo zahtjev resornom ministarstvu za dodatni upis i drugog odjeljenja kuvara – rekla je Pisićeva, koja se posebno zahvalila Draganu Božoviću vlasniku Motela „Central” koji im je besplatno ustupio restoran za izvođenje praktičnog dijela ispita iz kuvarstva.

Izvođenju interaktivnog praktičnog rada učenika sa smjera kuvar prisustvovali su profesori iz naše škole, članovi Školskog odbora, predstavnici Gradske uprave i drugi gosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se