15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Tramp optužio Katar da finansira teroriste

VAŠINGTON – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp optužio je danas katarske lidere da finansiraju ekstremiste i zatražio od njih da prekinu sa tim finansiranjem, što su pozdravile vlasti Saudijske Arabije i njeni saveznici.

Saudijska Arabija je saopštila da je neophodno da Katar hitno promijeni svoju politiku, prenio je AFP.

„Borba protiv terorizma i hitna promjena politike više nije izbor… posvećenost zahtjeva odlučno i brzo djelovanje“, prenjela je novinska agencija Saudi.

Ujedinjeni Arapski Emirati su pozdravljajući Trampovu izjavu istakli da je sljedeći korak koji treba da učini Katar – priznanje ovih zabrinutosti i preispitivanje regionalne politike, prenjela je novnska agencija VAM.

To će obezbijedniti neophodnu osnovu za bilo kakve razgovore, navode UAE.

Bahrein je, pak, istakao da je neophodno da Katar koriguje svoju politiku i transparentno se angažuje u borbi protiv terorizma, prenjela je novinska agencija BNA.

Ambasador Katra u SAD Mešal Hamad Al Tani je, međutim, na svom Twitter nalogu, napisao da Katar apeluje na administraciju SAD da se pouzda na sopstvene izvore, a ne na zemlje sa „političkim agendama“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija sa zabrinutošću primila informaciju o zaoštravanju diplomatskih odnosa arapskih zemalja sa Katarom, prenio je TAS S.

Navodi se da je Lavrov to kazao na početku razgovora sa katarskim šefom diplomatije Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

„Naravno, među pitanjima (o kojima ćemo razgovarati) trebalo bi da bude i pogoršanje situacije u arapskom svijetu. Informacija da su određene arapske zemlje zaoštrile odnose sa Katarom nas je zabrinula“, rekao je Lavrov.

On je Al Taniju poručio da je neophodno obezbijediti saradnju na Bliskom istoku kako bi borba protiv terorizma bila uspješna.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao je juče Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Persijskog zaliva da ublaže blokadu prema Kataru, navodeći da ona ima humanitarne posljedice i utiče na borbu protiv Islamske države koju predvode SAD.

„Očekujemo da će ove države odmah preduzeti korake kojima će se situacija smiriti i da će uložiti iskrene napore da reše međusobne razmirice“, rekao je Tilerson u kratkoj izjavi za medije, prenio je Rojters.

Kako su agencije prethodno izvijestile, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su odnose sa Katarom optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa i Irana, što su katarske vlasti negirale.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se