15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Tjentište: Obilježavanje 74 godišnjice Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu se danas obilježavaju 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni. U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Na centralnom spomeniku narodnim herojima, Spomen-kosturnici na Tjentištu položeno je cvijeće, a nakon toga prisutnima su se obratili zvaničnici.

Između ostalih, obilježavanju godišnjice Bitke na Sutjesci, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske prisutna je četvoročlana delegacija – narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš.

Za sve oni koji su željeli da danas budu na Tjentištu, organizovan je prevoz autobusima iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, kao i iz Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se