Teroristi kroz Federaciju BiH peru milijarde evra

U BiH se godišnje “opere” i iz legalnih finansijskih tokova nestane oko pola milijarde evra, navodi se u analizi tokova međunarodnog pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koju je objavila specijalizovana finansijska agencija SAD Global fajnenšl integriti /GFI/.

Iz BiH je, prema podacima GFI, samo od 2001. do 2010. godine nepoznatim tokovima nestalo najmanje 850 miliona američkih dolara.

Brojne nevladine organizacije iz arapskog svijeta koje se dovode u vezi sa islamskim terorizmom uredno su prijavljene na adresama u gradovima Federacije BiH, piše “Euroblic”.

Prema zvaničnim podacima Savjeta bezbjednosti UN, koji su nedavno objavljeni na konsolidovanoj crnoj listi pojedinaca i organizacija čije bi djelovanje, prema preporuci tog tijela, trebalo da bude zabranjeno zbog sumnje da se bave pranjem novca i finansiranjem međunarodnog terorizma, nalaze se i pojedine nevladine organizacije registrovane u Sarajevu, Zenici, Zavidovićima, Travniku i Visokom.

Na toj crnoj listi, između ostalog, nalaze se nevladine organizacije Al Furkan i Taibah internacional, kao i dobrotvorne islamske fondacije Al Masdžid al Aksa i El Haramein, koje imaju prijavljene adrese u FBiH, piše list.

Podaci Službe za poslove sa strancima BiH pokazuju da je u BiH prethodnih godina firmu registrovalo 110 stranih državljana koji se nijednom nisu pojavili u BiH, kažu dobro obaviješteni izvori lista.

Registracija sumnjivih NVO i arapskih fondacija koje se dovode u vezu sa pranjem novca i finansiranjem terorizma, između ostalog, glavni je razlog zbog kojeg se BiH već godinama nalazi na crnoj listi međunarodne finansijske grupe za pranje novca.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić ocijenio je da “postoje neke stvari koje ukazuju da nešto nije u redu”.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je “zabrinjavajuće prisustvo fiktivnih kompanija u BiH”.

“Istina je da da od 691 kontrolisanog pravnog lica, njih 499 nismo našli na adresama, odnosno, utvrđeno je da se radi o fiktivnim firmama”, rekao je Ujić i dodao da te firme posjeduju nekretnine i da je više od 1.700 zemljišno-knjižnih izvadaka zavedeno na tim firmama.

Back to top button