4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Protest u Crnoj Gori: Stop progonu ćirilice iz škola

Stotinjak ljudi okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvjete Crne Gore u Podgorici u znak protesta zbog diskriminacije ćiriličnog pisma i srpskog jezika u toj državi.

Po završetku skupa, koji je organizovao opozicioni Demokratski front, tročlana delegacija otišla je na sastanak sa resornim ministrom Damirom Šehovićem, a njihov prvi zahtjev biće da na zgradu Ministarstva bude postavljena ćirilična tabla.

Organizatori skupa su ukazali da se mnogi učenici i njihovi roditelji ovih dana suočavaju sa nemogućnošću da dobiju svjedočanstva i ostala školska dokumenta na ćirilici, te da vlast sve radi da se izbjegne zakonska i ustavna jednakost ćirilice i latinice.

Obraćajući se okupljenima, poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović rekao je da je protjerivanje ćirilice nastavak borbe protiv tradicionalne Crne Gore.

“Dok se drugi ponose svojim pismom, ovdje se ćirilica nastoji predstaviti kao zastarjela stvar koja služi za propagiranje srpstva. Ministarstvo prosvjete u ovome ima posebnu ulogu jer je za štampanje svjedočanstava na ćirilici potrebno posebna saglasnost roditelja što je otvorena diskriminacija”, rekao je Zogović.

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić rekao je da je sramota da se oni koji žele svjedočanstva na ćirilici podvrgavaju diskriminaciji.

“Pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma je neotuđivo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem, ali je nastavio kao prethodnici”, rekao je Aleksić.

On kaže da su poslanici Demokratskog fronta uputili zahtjev Šehoviću da izda uputstvo školama da poštuju Ustav i da se onima koji to žele omogući svjedočanstvo na ćiriličnom pismu.

Na skupu se u ime otpuštenih profesora nikšićke Gimnazije obratila profesor Marija Lalatović, koja je rekla da je borba za svjedočanstva na ćirilici borba za istinu.

“Odvajaju djecu od njihovih roditelja, predaka i poslije sječe profesora srpskog jezika u Nikšiću i Herceg Novom, sasjekli su nam i Vuka Karadžića”, rekla je Lalatovićeva.

Ona je navela da je, osim “sječe glava” profesorima iz Nikšića i Herceg Novog, iz školskog programa izbačena plejada pisaca.

Sveštenik iz bara Jovan Plamenac rekao je da su Srbi istorijski narod i da crnogorska vlast iz njih “istjeruje Boga batinama demokratije i ljidskih prava, a uvodi im Boga materijalizma”.

“Ušli su u škole, medije, a ako odustanemo od ćirilice onda ćemo biti isti kao oni”, rekao je Plamenac

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se