9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Poništen i četvrti tender za nabavku bh. pasoških knjižica!

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH poništila je i četvrti tender za nabavku pasoša, i to nakon što je i kompanija iz Francuske, Gemalto S.A. Meudon uložila žalbu, tako da građani ponovo ostaju bez pasoša, piše „Dnevni avaz“.

Francuska kompanija navodi da proces izrade pasoša u potpunosti onemogućava pravljenje zaliha bjanko pasoških knjižica. Izradom polikarbonata prozirne, višeslojne tanke folije bave se isključivo tri kompanije u svijetu, što znatno sužava konkurenciju i BiH. Osim toga, cijena ovakvih pasoša je znatno veća u odnosu na druge ekvivalentne tehnologije koje koristi cijeli niz naprednih država Evrope i svijeta.

Ranije je donesena odluka da tehnološki proces izrade i presonalizacije pasoša bude identičan procesu koji se trenutno primjenjuje i koji relizuje kompanija „Milbauer“. Tenderom je predviđeno da kompletna oprema za koričenje, spajanje, uvezivanje i ušivanje pasoške knjižice ostaje u vlasništvu dobavljača.

Јavna nabavka vrijedna je 25,6 miliona KM i ona podrazumijeva izradu i presonalizaciju 1,3 miliona pasoških knjižica u naredne četiri godine. Maksimalna moguća cijena po jednoj pasoškoj knjižici je 19,72 KM, dok sadašnja cijena jedne pasoške knjižice, na osnovu ugovora sa kompanijom „Milbauer“, iznosi 16,80 KM.

Prema tenderu, sve aktivnosti u vezi sa nabavkom pasoša moraju biti sprovedene do 21. marta naredne godine. Odabrani dobavljač do tog roka mora isporučiti obrasce pasoša, te izvršiti sve pripremne radnje, ali nije definisano kada počinje teći taj rok. Međutim, rokove je moguće definisti tek kada ugovor sa odabranim dobavljačem bude potpisan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se