9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ni danas nije postignut dogovor o trasi brze ceste Sarajevo-Beograd

SARAJEVO – Na sastanku resornih ministara, koji je održan danas u Sarajevu, ponovo nije postignut dogovor o trasi kojom bi trebala da se gradi brza cestra Sarajevo – Beograd.

Entitestki resorni ministri, Neđo Trninić i Denis Lasić, imali su različite prijedloge i niko nije htio da odstupi od svojih stavova.

Nakon sastanka, koji je organizovao Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, sa resornim ministrima iz RS i FBiH, oni su se obratili novinarima uz obrazloženje da su donijeli zaključak da do 20. jula organizuju novi sastanak na kojem će biti i entitetski premijeri i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, jer je konstatovano da to treba podići na viši nivo.

Denis Lasić, federalni ministar prometa i veza, kazao je da je FBiH iznijela dva prijedloga trase kojom bi trebalo da ide brza cestra ka Beogradu. Jedan od prijedloga jeste da ta trasa ide preko Tuzle i Bijeljine, iz ekonomskih razloga, a druga trasa, prema prijedlogu FBiH, koja je i najkraća, je ona koja prolazi kroz RS pa prema Goraždu kroz mjesto Mesići.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, kazao je da je stav Vlade RS da ta cesta ide preko Pala, Sokoca, Višegrada ka Vardištu i da od tog prijedloga za sad ne odustaju.

Na upit novinara kolika je vrijednost projekta, odnosno koliko je Republika Turska kao investitor spremna da uloži u taj projekat, Jusko je kazao da nema konkretno podatak koliko novca bi bilo izdvojeno za ovaj projekat, te da je o tome razgovorao sa turskim ambasadorom u BiH i sa ministrom u turskoj Vladi, čije ime nije otkrio, ali da nije dobio konkretan odgovor.

On je rekao i da ne zna da li su sredstva koja Turci namjeravaju uložiti u ovu cestu kredit ili grant i da će svakako ponovo poslati upit o kakvoj je pomoći riječ.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se