13.1 C
Zvornik
02. јуна 2023.

Na konkrus došla autom sa rotacijama, imala najmanje bodova i dobila posao?

Kćerka direktora KPZ Zenica došla je nedavno na konkurs u službenom vozilu pod rotacijama, imala najmanji broj bodova, a potom i dobila posao.

To je ukratko opis priče koje prenosi portal Dnevno.ba.

Prošle sedmice na kućne adrese svih osoba koje su konkurisale na posao za zatvorsku policiju KPZ-a Sarajevo, gdje se tražilo pet stražara, stiglo je obavještenje u kojem se navodi pet osoba koje su izabrane. Zanimljivo je da se među tih pet osoba nalazi i prezime Jabandžić, isto kao i prezime direktora KPZ Zenica Hidajeta Jabandžića.

Federalnim medijima su se obratili kandidati s navedenog konkursa, koji tvrde da primljena Merima Jabandžić nije zadovoljila gotovo niti jedan kriterij koji se zahtijevao od kandidata.

– Na konkurs za zatvorsku policiju KPZ Sarajevo, koji je objavljen 28. februara, prijavilo se nas dvadesetak. Više od mjesec dana smo prolazili kroz obuke i razna testiranja. Obuke i testiranja smo najčešće imali u KPZ Sarajevo, u odjelu u Blažuju. Jedan detalj nam je upao u oči, jedna kandidatkinja je na obuke i testiranja u Blažuj dolazila službenim vozilom pod rotacijama. Ista ta osoba je i primljena. Riječ je o djevojci koja je u uskoj rodbinskoj vezi sa spomenutim direktorom Hidajetom Jabandžićem, nalazi se pod rednim broj četiri na listi primljenih zatvorskih policajaca koju je objavio KPZ Sarajevo – rekao je jedan od kandidata spomenutog konkursa, koji nije želio da mu se objavljuje ime i prezime.

Ista osoba je navela i kako se bodovanja dobro sjećaju jer nakon svake obuke njih dvadeset kandidata bi sjeli u istu prostoriju gdje su im se naglas čitali osvojeni bodovi na testiranjima.

– Mi smo pet ili šest dana dolazili u toku tih testiranja u 11 sati i uvijek nam je rečen broj bodova javno. Ništa se nije krilo – govori sagovornik.

Ono što je skrenulo pažnju svih kandidata na Merimu Jabandžić jeste to što, kako oni tvrde, dotična se pojavila na obuci u službenom vozilu pod rotacijama, marke škoda superb.

– Mi smo se iznenadili, samo smo se pogledali. U pitanju je bilo vozilo zatamnjenih stakala i rotacija. Mislili smo da je došao neko od komisije, ministar ili direktor KPZ Zenica, ali kada smo pogledali vidjeli smo da izlazi ona iz vozila i sve nam je bilo jasno. S obzirom na to da nam je bilo sumnjivo počeli smo tražiti po internetu i kada smo vidjeli da je već jedna njena rodica nezakonito zapošljavana u Zenici i da je taj konkurs poništavan, i mediji su o tome izvještavali i ovo nam je bilo čudno. Vidjeli smo da se ona nije trudila, a znali smo da će biti primljena. Nije htjela ni trčati na Kuperu, ne znam ni je li 1 000 metara istrčala. Bila je potpuno nezainteresovana za obuku, a i mi smo se sami pomirili da će ona proći tako da su druge djevojke izgubile volju jer su znale otprilike što će da se desiti – rekao je sagovornik.

On tvrdi da u početku nisu znali o kome se radi, s obzirom na to da je Merima došla u drugom vozilu, ali da je taj automobil sa rotacijama probudio sumnje, nakon čega su željeli istražiti nešto više o njoj.

– Nismo znali da je ona u srodstvu s direktorom. Kada je prvi put došla, došla je u drugom vozilu, naredni put je došla sa službenim vozilom i nama je to bilo sumnjivo, međutim, prvi put u životu smo se tu sreli i nije niko upamtio ničije prezime. Kada smo vidjeli čime dolazi upamtili smo njeno prezime i skontli smo da je ona Jabandžić i da se njeno prezime spominje i za druga nezakonita zapošljavanja. Kada sam kontaktirao svog kolegu iz Zenice koji radi kao novinar, on mi je potvrdio da je Merima kćerka Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ Zenica – tvrdi ovaj sagovornik.

O spornom konkursu govorio je još jedan od kandiudata, djevojka kojoj je Merima bila konkurencija u izboru ženskog stražara.

– Rekli su da će primiti dvije ženske pripravnice. Merima nije zadovoljila gotovo nijedan kriterij koji je bio javan, a šta su privatno pričali to ne znam. Na početku nisam ni skontala ko je dok ona nije došla u službenom autu. Uopšte nisam mogla povezati da se direktor zatvora u Zenici preziva isto kao i ona. Odmah mi je bilo jasno da bi ona mogla biti primljena. Čim smo saznali njeno prezime, mi djevojke smo se demoralizovale – iskrena je ona.

Ona tvrdi kako će se žaliti i tražiti poništavanje konkursa.

– Mi ćemo se žaliti, tražićemo poništavanje konkursa, već sam pripremila žalbu, samo čekam da je pošaljem – rekla je ona.

Većina kandidata je šokirana ovim saznanjem, jer Merima Jabandžić nije ispunila ni osnovne parametre za zatvorsku policiju (visina i težina), a u svakoj kategoriji testiranja imala je najmanji iznos bodova, tvrde kandidati.

Mediji su kontaktirali i Federalno ministarstvo pravde, kao i direktora Hidajet Jabandžić kako bi potvrdili ili demantovali gore navedeno, međutim, ni 72 časa od poslanog upita odgovor nije stigao.

Zaposlio bratovu kćerku

Podsjećamo, prezime Jabandžić se prije nekoliko godina provlačilo kroz medije, zbog nezakonitog zapošljavanja kćerke brata Hidajeta Jabandžića, aktuelnog direktora KPZ Zenica, Nejre Jabandžić. Tada se tvrdilo da je Nejra jedna od boljih na konkursu, međutim, na dokumentu do kojih su došli mediji jasno piše da je Nejra bila devetnaesta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se