15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Makedonija dobila novu Vladu, Zaev premijer

Makedonija je dobila novu Vladu koju su zajednički formirali SDSM iz makedonskog i Demokratska unija za integraciju /DUI/ i Alijansa za Albance iz albanskog političkog korpusa.

Vlada na čijem je čelu socijaldemokrata Zoran Zaev ima 26 članova, a njegova stranka SDSM zadržala je sve važnije resore, uključujući ministarstva finansija, spoljnih i unutrašnjih poslova i odbrane.

Za Vladu su glasala 62 poslanika, 44 su bila protiv, a pet uzdržano.

Zaev smatra da će nova Vlada, za koju je rekao da je reformska, zaustaviti političku krizu u zemlji koja traje gotovovo tri godine.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, u obraćanju neposredno prije formiranja kabineta Zorana Zaeva, istakao je da je njegova Vlada tokom jedanaestogodišnje vladavine izvela mnoge reforme, riješila brojne probleme i postigla najviše od svih vlada u istoriji Makedonije. On je pozvao na prijevremene parlamentarne izbore.

Izbor nove Vlade uslijedio je nakon što su poslanici dva dana raspravljali o njenom programu i sastavu.

Makedonski poslanici su izborom Vlade završili konstitutivnu sjednicu Sobranja koja je počela krajem prošle godine, nakon što su 11. decembra održani prijevremeni parlamentarni izbori.

Za danas je najavljena nova sjednica na čijem su dnevnom redu ukidanje eksternog testiranja i izborni zakonik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se