-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Kako namirisati buduće teroriste?

BERLIN – Poslije terorističkih napada u Londonu organi bezbjednosti su izloženi kritici jer iako su počinioci bili poznati policiji, opasnost je potcenjena, navodi njemački državni radio Dojče vele (DV).

Britanac pakistanskog porekla Kuram Šazad B. nije bio nepoznanica britanskoj tajnoj službi MI5 navodi DV i dodaje da je čak italijanska policija upozorila britanske kolege da je docniji saučesnik u atentatu, italijanski državljanin marokanskog porekla Jusef Z, opasni islamista uoči napada.

Počinioce nisu preventivno hapsili ili ispitivali nisu ih ni pratili, piše DV.

Šef odjeljenja za borbu protiv terorizma Mark Rouli pravda se tvrdnjom da ni jedan ni drugi počinilac nisu odavali utisak da pripremaju terorističke napade.

Na sličan način se pravdaju njemačke institucije u slučaju Anisa Amrija, koji je u Berlinu 23. decembra prošle godine kamionom ubio 12 ljudi.

Policija je na vreme bila upozoravana, doduše, Amri je tada živeo pod lažnim imenom Mohamed Hasa, što je jedan od ukupno 14 lažnih identiteta koje je koristio u Njemačkoj, mađutim, policija nije bila u stanju da u „Mohamedu Hasi“ prepozna Anisa Amrija, navodi njemački državni radio.

Tereza Mej pod pritiskom

Peter Nojman, stručnjak za pitanja terorizma sa britanskog Kraljevskog koledža u Londonu, je i nakon napada koji su se u Londonu desili u junu upozoravao na „teške propuste“.

On u intervjuu za Dojčlandfunk sada podsjeća da je premijerka Tereza Mej šest godina bila ministarka unutrašnjih poslova, ne čineći ništa mada je jedan od napadača u tom periodu otvoreno vrbovao borce za „Islamsku državu“.

Nojman dodaje da je Tereza Mej redukovala broj britanskih policajaca za čak 20.000 i procenjuje da su obećanja britanske premijerke da će iskorijeniti radikalni islam u Velikoj Britaniji samo mrtva slova na papiru.

U Velikoj Britaniji, doduše, postoji antiteroristička strategija, ali za njenu realizaciju nedostaje osoblje kaže Nojman i upozorava da nadzor interneta ne obuhvata one radikalizovane muslimane kojima pojedini imami u džamijama pune glavu nasilnom ideologijom.

Rolf Tophoven, njemački stručnjak za pitanja terorizma, smatra da je pored loših procjena za greške odgovorno potpuno zakazivanje sistema ranog uzbunjivanja.

Američki autor naučnofantastičnih knjiga Filip K. Dik je ponudio rješenje koje je filmski režiser Stiven Spilberg razradio u filmu „Suvišni izvještaj“ – tri žene predskazuju na filmu napade još prije nego što su izvršeni.

U toj umjetničkoj viziji godine 2054. ne postoje zločini, jer ne mogu biti počinjeni, pošto počinioce uhapse prije izvršenja, navodi DV.

Njemačka savezna policija reaguje

Britanski i njemački bezbjednjaci žele da se približe ovoj umjetničkoj viziji, umjesto prorokovanja koriste digitalnu tehnologiju.

Kako navodi njemački državni radio, u Njemačkoj ima 657 osoba koje procjenjuju kao potencijalne islamističke teroriste, a za njihovo nadziranje razrađen je sistem „Radar-iTE“.

Ovaj računarski program je analizirao i memorisao sve detalje ranijih atentata.

Na osnovu toga program razvija trostepenu procjenu rizika: stepen visokog, upadljivog ili umjerenog rizika. Zavisno od te procjene policija reaguje od praćenja do hapšenja ili deportacije iz zemlje.

Savezna policija je sistem razvila u saradnji sa radnom grupom forenzičke psihologije Univerziteta u Konstancu, a postepeno uvođenje sistema trebalo bi da u Njemačkoj bude završeno ovog ljeta, navodi DV.

Kritičari kažu da „Radar-iTE“ obuhvata samo ponašanje koje je vidljivo.

Osim toga, postoji i principijelna zamjerka: Da li je dozvoljeno hapšenje ljudi prije nego što su počinili krivično djelo?

Vodeći njemački pravni stručnjaci povremeno su iskazivali razumjevanje za „preventivno krivično pravo“, koje bi djelovalo i prije izvršenih krivičnih djela ali ističu da se ne mogu kažnjavati sklonosti ili nešto za šta se vjeruje da bi neka osoba mogla uraditi, navodi njemački državni radio.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se